Myslím si, že taková koalice už se snad i peče, říká komentátor Richard Vlasák ke koalici ODS ANO

3. říjen 2020

Ve vysílání volebního speciálu Českého rozhlasu České Budějovice jsme se zeptali historika, teologa a novinářa, bývalého politického komentátora Deníku Richarda Vlasáka:

ČRo České Budějovice: Vy jste v polovině září napsal v deníku Referendum, cituji: „V krajských volbách na jihu Čech jde tentokrát o hodně. Hrozí vznik koalice ANO a ODS přívětivé ke kmotrům.“ konec citátu. Když se podíváme na průběžné výsledky voleb na jihu Čech - první ANO, těsně následované ODS.  Tak skutečně myslíte, že případná povolební krajská koalice ANO a ODS bude na pořadu dne?

Čtěte také

Richard Vlasák: „Já se obávám, že taková věc na pořadu dne bude a myslím si, že taková koalice už se snad i peče, bych odhadl. Ono je to takové snadné spojenectví mezi ANO a ODS. Já bych se spíš ale zaměřil na jiné aspekty voleb. Vidím tady výsledek ANO a ODS je takřka stejný, co se týče počtu mandátů. To ukazuje, jak silná je loajalita vůči ANO, že lidé volili spíše podle klíče celostátních témat, než aby se speciálně zaměřili na krajské otázky. Druhý fenomén je ten, že Občanská demokratická strana investovala do těchto voleb obrovské množství energie. Bylo to vidět na obrovském rétorickém výkonu Martina Kuby, bylo to vidět na všudypřítomnosti ODS. Zkrátka ODS zabodovat chtěla a ODS i zabodovala. To se musí uznat. Těší mě i výsledek České pirátské strany, očekával jsem podobně silný mandát a podobně, že zabodoval i mladý lídr v TOP a KDU-ČSL pan Talíř. Sociální demokracie ztratila, řekl bych, tu třísku první strany z minulých voleb, ale zase na druhou stranu může být spokojena s tím procentuálním mandátem 8,75. Pokud jsem dobře informován, tak v té vnitrostranické debatě probíhalo, že by to mohlo být tak maximálně pět, sem procent. A samozřejmě do toho promluvila i koronakrize a řekl bych duchapřítomné jednání paní hejtmanky.“

ČRo České Budějovice: Doposud v kraji vládnoucí sociální demokracie s hejtmankou Ivanou Stráskou v čele zatím získala ani ne devět procent hlasů, její předchůdce Jiří Zimola, který nakonec dal vale ČSSD a šel do voleb s novou platformou Změna 2020, zhruba dvě procenta hlasů.  Dala se taková prohra čekat?

Richard Vlasák: „Na začátku roku v té straně probíhala v té straně nějaká vnitřní diskuze, krize. Někteří lidé se z loajality hlásili ke starému hejtmanovi,…“ 

Celý rozhovor si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související