Daleko důležitější, než výsledky v počtu hlasů, budou vyjednávání o koalicích, říká politolog

3. říjen 2020

Ve vysílání volebního speciálu Českého rozhlasu České Budějovice byl hostem po telefonu také Michal Pink, politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Moderátorka Hanka Šoberová mu položila tyto otázky:

Když se podíváme na průběžné výsledky sčítání hlasů v krajských volbách za celou republiku, tak ve všech krajích, vyjma tří, vede hnutí ANO. Je to ale skutečně vítězství, když se podíváme, tak přece jenom nejde o tak drtivé vítězství, jaké predikovaly některé výzkumy?

Michal Pink: „Zatím nemáme sečteny všechny hlasy, někde je to polovina, někde třetina, ale trendy z toho vidíme, že ANO sice vyhrává z hlediska počtu hlasů, ale je tam celá řada dalších subjektů těsně za ním. A to, co bude po těchto výsledcích následovat, a je to daleko důležitější, jsou vyjednávání o koalici.“

Když se podíváme na jih Čech, ANO sice průběžně vede se zhruba 19 procenty, ale druzí jsou občanští demokraté s patnácti procenty. Když si vezmeme, že lídr kandidátky ANO je František Konečný, někdejší náměstek českobudějovického primátora pro dopravu, který byl ale odvolán a lídrem kandidátky ODS někdejší ministr Martin Kuba, nyní podnikatel, tak to vypadá, že přinejmenším občanským demokratům se sázka na lídra vyplatila.

Michal Pink: „Ano, vyplatila. To, jak volič uvažuje, je plus mínus z poloviny prizmatem celostátní politiky. Takže lídr je někdo, je podpůrná věc, ale i v Krajských volbách je důležité, jak se strana a kandidátní listina chovala na celostátní úrovni.“

Doposud na jihu Čech vládnoucí sociální demokraté zřejmě získají kolem deseti procent odevzdaných hlasů. Je to moc nebo málo?

Michal Pink: „Vzhledem k tomu, že je to vládní strana na celostátní úrovni, která v menšinovém postavení vládne s hnutím ANO a celostátně měli šest a půl, sedm, osm procent, tak těch deset procent v krajských volbách je slušný výsledek.“

Na jihu Čech se volí i ve dvou senátních obvodech - na Strakonicku a na Pelhřimovsku. Průběžně to vypadá, že ani v jednom okrsku nepostoupí do druhého kola kandidát ANO. Je to překvapivé?

Michal Pink: „Není. Senátní volby jsou ještě víc než Krajské volby ty, které ANO neumí. A kde dlouhodobě ztrácí. Je to vládní stranu, druhé volební období u moci a díky tomu platí daň v podobě voličské nepřízně nebo slabší odezvy, než je tomu v případě stran opozičních.“

Celý rozhovor si můžete poslechnout online.

Připomeňme, že Krajské volby v roce 2016 vyhrála na jihu Čech ČSSD, když od voličů dostala 22,55 procenta hlasů a tím i 15 mandátů.

Na druhém místě skončilo v roce 2016 hnutí ANO 2011, 17,67 procent, 12 mandátů.

Třetí byla v roce 2016 ODS, 12,67 procenta hlasů, 8 mandátů.

KSČM získalo v roce 2016 10 procent voličů, 7 mandátů. 

Spustit audio