Jaro bylo přivítáno vskutku náležitě! Rozhlasovým koncertem legendární bluegrassové kapely Cop

21. březen 2024

Když mluvíme o českém bluegrassu a máme na mysli současnost i minulost, tak bychom měli zamířit v prvé řadě k legendární plzeňské kapele Cop. Ta existuje už od roku 1978 a od poloviny osmdesátých let stojí v jejím čele zakládající člen, charismatický zpěvák, kytarista a autor Miroslav Míša Leicht.

Ten jméno kapely vysvětlil takto: „Byli jsme jako pletenec ze čtyř pramenů vlasů. Proto název Cop. Čtyři lidi, každý z jiné kapely.“

I když dosavadní kariéru Copu lemuje řada velkých úspěchů, včetně dvou celostátních Port a Ceny Anděl, a samozřejmě velké množství věrných fandů, musela se kapela vyrovnat také s obtížemi. Ta největší nastala v roce 1983, kdy část členů kapely emigrovala do zámoří.

Cop s bohatou zahraniční koncertní zkušeností je opravdovou bluegrassovou legendou a plný vynikajících muzikantů – kromě Míši Leichta tuto skupinu tvoří mandolinista a houslista i zpěvák Jiří Vopava, hráč na dobro Petr Sláma, bandžista Martin Fridrich a baskytarista Ondřej Jukl.

Cop má na svém kontě více než tucet alb, při jubilantských koncertech opakovaně vyprodal pražskou Lucernu a poslední kulaté výročí slavil společně s jihočeskými Nezmary.

Nutno podotknout, že jihočeská půda je pro Cop velmi přívětivá. Jak připomíná Míša Leicht: „Na jihu, a speciálně v Budějicích, máme spoustu přátel. Před spoustou let jsme dokonce naší první studiovou nahrávku udělali v českobudějovickém rozhlase díky spolupráci s kapelou Bobři. Naše společné koncerty s Nezmary vyvrcholily před pěti lety dvakrát vyprodanou Lucernou u příležitosti čtyřicátin obou kapel. Já osobně mám jižní Čechy s jejich zpěvností a veselostí moc rád a v devadesátých letech jsem zde odehrál spoustu výchovných koncertů ve školách.“

Cop zavítal po delším čase do Českých Budějovic, konkrétně do studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice v den, kdy začalo jaro, tedy ve středu 20. března. Kapela vystoupila U Tří lvů a rozhlasový koncert nabídl jedinečný hudební zážitek.

Malou pozvánkou byla písnička Míši Leichta Stokrát z alba Copu z roku 2003 natočeného u Jana Friedla ve Vyšším Brodě Jedním tahem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související