4 Tenoři, s Jihočechem Janem Křížem, nově nazpívali Vltavu Bedřicha Smetany s textem Jiřího Štaidla

2. březen 2024

První březnový víkend je z hudebního a nadto českého pohledu vskutku výjimečný, neboť slavíme 200. výročí narození jednoho z největších českých komponistů – Bedřicha Smetany.

Toto velké jubileum inspirovalo stále více a více populárnější seskupení 4 Tenoři, sestávající z Mariana Vojtka, Pavla Vítka, Michala Bragagnola a Jana Kříže, aby v úpravě respektovaného aranžéra Františka Krtičky nazpívalo a natočilo část vznešené, nádherné skladby Vltava s textem Jiřího Štaidla. V této souvislosti je správné říci, že ji natočil už na začátku sedmdesátých let Karel Gott.

Nahrávka v doprovodu Českého národního symfonického orchestru právě vyšla u Supraphonu jako digitální singl ve třech jazykových verzích, v češtině, němčině a angličtině.

„Je to hudba, která má univerzální poselství a krásu,“ říká jeden ze 4 Tenorů Jan Kříž, dvojnásobný držitel ceny Thálie, který prožil dětství a mládí v Českých Budějovicích. A mimochodem, byl hlavním hostem jedné z předchozích Rozhlasových tančíren v náladě swingu v Metropolu.

Smetanova Vltava v podání 4 Tenorů také zazní v rámci koncertu v Carnegie Hall v New Yorku, zanedlouho 23. května, ovšem vy si ji už můžete poslechnout na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice teď ve chvílích naprosto příhodných.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související