Jan Cempírek: O cestách

16. leden 2023

Každý z nás má nějaké cesty, kterými se vydává rád, opakovaně a s potěchou. Z dětství si pamatuji prázdninové cestování vlakem za dědou a babičkou do Benešova. Na té trati jsem znal každý kandelábr, každičké nádraží!

Dnes však už více jezdím autem. A mou oblíbenou cestou je ta z domovských Budějovic na Šumavu. Do Vimperka. Projel jsem ji stokrát a vždy si ji užívám.

Je to přitom úplně obyčejná, frekventovaná silnice, ale když u Čejkovic zahnu na netolickou odbočku, jojoj, mé srdéčko vždy poskočí! V těch místech je cesta mírná, svádějící k rychlé jízdě. Já zde ale na pedál šlapu střídmě – nepřehledné horizonty i srnky na kraji lesa vyžadují pozornost.

Za zámkem Kratochvíle přichází první ochutnávka stoupání, Šumava to však ještě není. Prosvištím pak kolem sošné stopařky na křižovatce u Vitějovic, zpomalím při průjezdu Husincem.

A hned za ním už pravou Šumavu konečně cítím. Je blízko. Ještě táhlý kopec. A tady začíná! Mrňavá obec Kosmo s několika domy u rušné silnice je pro mě tou pravou šumavskou branou. Před okamžikem jsem jel předhůřím, ale teď, za autobusovou zastávkou, hle – Šumava.

A na blízkém rozcestníku ukazatel, který rád používám jako jazykolam pro kamarády cizince – odbočka na Lštění. Jen to vyslovte! Lštění, to je přeci skutečné peklo jazyka mateřského.

A jsem ve Vimperku. Tohle město se za několik posledních let neskutečně zmohlo. Domy zkrásněly, zámek září jak šperk. A znáte náměstí? Je stranou, a zůstává tak stále i pro mnohého Jihočecha utajenou perlou. Vimperk je kráska, která má dobré časy právě před sebou, věřte mi.

A pro mě je i městem, kde se mohu rozhodnout, kam dál do nitra hor – zda odbočím na Kubovku, nebo se dám ke Sloupu a pak třeba na Pláně. Obě varianty mají svou přitažlivost. Přivedla mě k nim má oblíbená a přitom úplně obyčejná silnice. Budějce – Vimperk, cesta, která pro mě nebývá nikdy nudná a vždy se na ni těším. 

autor: Jan Cempírek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jan Cempírek: Malý princ

    Nejčtenější beletristická kniha světa. Schválně – tipněte si, která to je? Harry Potter? Ne, ne. Robin Crusoe? Bejvávalo. Tedy fanfáry a vítězem se stává... Malý princ!

  • Jan Cempírek: Andělíčci

    Chtěl bych využít vánoční čas, který má být rozjímací, k poděkování jistým bytostem. Nemluví se o nich nahlas, ani často. Jsou subtilní, nejspíše dokonce ani neexistují.

  • Jan Cempírek: Sirény

    Je první středa v měsíci, poledne. A už to začíná. Kvílení, skučení sirény. A plechový hlas: zkouška sirén, zkouška sirén. Měsíc co měsíc, rok co rok.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.