I obří účtenku s počtem piv vypitých při stavění máje uchovává kronikář Doudleb

6. květen 2021

Májka se ještě v 19. století stavěla o svatodušních svátcích, které nastávají padesát dní po Velikonocích, a jejichž datum je tedy rovněž pohyblivé. Tuto skutečnost vyčetl ze starých kronik z Doudlebska současný kronikář Jan Šimánek.

„Ve většině vesnic se už dlouho před rokem 1900 stavění máje přesunulo na 30. duben. Májka původně stávala po celý měsíc květen a hlídala se každý večer. Mládež se pod ní scházívala na vsi a zpívala májové písně, které ve svých vystoupeních zachovaly folklórní soubory,“ vypráví Jan Šimánek.

Zvyk, kdy chasníci ze sousední vesnice můžou přijít a podříznout májku v místní obci, a udělat jí tak ostudu, se nyní udržuje pouze v noci na 1. květen.

Reportáž ze stavění máje

Celý průběh stavění májky v Doudlebech v roce 2006 Jan Šimánek podrobně popsal v obecní kronice. Po Velikonocích druhá jarní tradice v obci začala vyhloubením jámy na tradičním místě „Čapáku“, na kopci mezi Doudleby a Straňany.

Odpoledne asi patnáctičlenná skupina svobodných mladíků v lese uřízla vysoký smrk. Zatím na „Čapáku“ vyrostl stan s pípou a sudy piva. Po kopci pobíhalo mnoho dětí a pak už lidé sledovali stavění máje.

Nazdobená májka stojí kolem sedmé hodiny večerní. Zapálí se vatra a na hranici se přikládají i špalky z májky z předchozího roku, která tu ještě nedávno stála. Lidé z vesnice ve velkém počtu kolem ohně popíjejí pivo a povídají si. Hraje se na kytaru a zpívá. Několik chlapců si přineslo spací pytle a hlídají májku až do rána.

Rarita do přílohy kroniky

Na velkém, dlouhém archu papíru je několik desítek jmen a nespočet čárek. „To je počet piv, která vypili všichni ti lidé, kteří se účastnili stavění máje v roce 2012,“ ukazuje Jan Šimánek obří účtenku, která se připevňuje na prkno ve velkém stanu. „Taková kuriozita by jednou mohla být vystavena v muzeu,“ dodává kronikář.

Stavění máje sebou nese i takřka anekdotické příhody. Poslechněte si celé vyprávění kronikáře Jana Šimánka a snad i vám vyvolají úsměv na tváři. Tak i zjistíte, zda se v Doudlebech májka staví rok co rok a jestli se přece jen stalo, že by ji někdy někdo ze sousedství podřízl.

autor: Petr Kronika
Spustit audio

Související