Hned mě napadlo, že tady jsem doma, vzpomíná převor Justin Berka na svou první návštěvu kláštera ve Vyšším Brodě

23. prosinec 2023

Převor vyšebrodského cisterciáckého kláštera Justin Jan Berka se sice narodil v severních Čechách, ale už 34 let se cítí doma ve Vyšším Brodě. Poslechněte si jeho svátečně laděné vyprávění o životních osudech a krocích, které jej dovedly až do nejjižnějšího českého kláštera.

Že se z něj stane mnich, natož převor, to Justin Jan Berka nikdy neplánoval. „Nikdy, já jsem si naopak myslel, že se po vojně normálně ožením a založím rodinu. Můj bratr, který je také knězem, ten si od malička hrál na kněze. Já nikdy,“ vzpomíná.

„Až teprve jednou před vojnou mi jeden známý kněz řekl, že bych se měl stát knězem, nebo jít do kláštera. To ale tehdy ani nešlo, protože to bylo ještě za komunistů. Já o tom nechtěl ani slyšet. Ale bylo to takové první bodnutí a už mě to neopustilo,“ dodává.

Čtěte také

Převor, ještě jako Jan Berka, chtěl být původně lesníkem a plánoval studovat lesnickou školu v Písku. Nakonec se ale vyučil v automobilovém učilišti v Kadani.

Justinem se stal v roce 1987, kdy ještě v ilegalitě přijal řeholní jméno podle křesťanského prvomučedníka svatého Justina.

Vyšší Brod poprvé navštívil jako kluk, když s partou kamarádů sjížděli řeku Vltavu. Už tehdy jej majestátnost zdejšího cisterciáckého kláštera oslovila a cítil se tady dobře, ale vůbec ho nenapadlo, že by tu někdy mohl žít.

Poprvé coby mnich přijel do kláštera v roce 1991. A od té chvíle toho nikdy nelitoval. „Hned mě napadlo, že tady jsem doma. Každé ráno děkuji Pánu Bohu, že mě sem povolal,“ doplňuje.

Celý rozhovor s převorem vyšebrodského kláštera Justinem Janem Berkou si poslechněte v cyklu Jihočeši online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.