Hana Hosnedlová: Ptačí zpěv

14. červen 2024

Miluju ranní štěbetání sýkorek, červenek a pěnkav za oknem, čiřikání neposedných vrabců, křik racků nad vodou, ptačí zpěv v pozdním odpoledni, hlas kukačky či cukrování hrdličky.

Vždycky si při tom vzpomenu na někdejšího redaktora stanice, kterou právě posloucháte, Ludvíka Mühlsteina a jeho pořady o ptácích s ukázkami jejich hlasů. Byl lovcem i archivářem těchto jedinečných záznamů a nahrávek, ale prezentoval své okřídlené miláčky i v knihách.

Přestože si v dnešním přetechnizovaném světě můžete na internetu najít nejen obrázek a popis vlastností jednotlivých ptačích druhů, ale v mnohých případech i jejich hlasů, mně Mühlsteinovy zvukové ptačí raníčky chybí. Byly tak nějak lidštější a bližší než tyhle anonymní internetové informace. Byl za nimi cítit ČLOVĚK!  

Ale ne každý je ptačí spřízněnec. Když jsem se kdysi o své náklonnosti k ptačímu zpěvu zmínila před svým kamarádem, který je zarputilý negativista, řekl mi, že bych to měla blíže specifikovat. Protože prý určitě nechci tvrdit, že by se mi líbil hlas páva, skřehotání havranů či krkavců nebo projev zvonovce bílého, jehož hlas překoná řev lva. Ale kdo ví - možná jsou i situace, kdy bych jako projev života v přírodě přivítala i tyto zvuky...  

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související