Hana Hosnedlová: Trapsavec

6. červen 2024

Víte, co je to Trapsavec? Zní to jako jméno nějakého exotického živočicha, ale je to amatérská literární soutěž, která dává prostor psavcům z řad trampů. Minulý měsíc oslavila už padesáté výročí své existence.

Vznikla v době tuhé totality a přežila všechny následující problémy, převrat i nynější konkurenci neustále narůstajícího počtu literárních soutěží s vábivými cenami.

V době předchozího režimu byla jedinou možností pro literáty věnující se zelenému tématu trampingu, lásky k přírodě a celoživotního kamarádství. A to všechno bez jakékoliv podpory či přispění oficiálních míst a institucí.

Všechno, včetně vkusných cen je v režii trampů. Účastníci soutěže se rekrutují nejen z Čechů a Moravanů, ale i Slováků a v minulosti se do klání nejednou zapojovali i emigranti z různých koutů světa.

Trapsavec přežil i náročná léta, kdy se tramping netěšil přízni mocných, ani veřejnosti. Přesto se počet zúčastněných mnohdy pohyboval ve stovkách.

Mnozí z těch, kteří zažili začátky Trapsavce, zůstali této akci věrní dodnes a jejich setkávání při předávání cen vítězným pracím má charakter téměř rodinný. Ale přibývají stále noví, mladí psavci a rozšiřuje se i pole námětů a forem zpracování.

Hlavní cenu, Zlatého Trapsavce, si letos, kromě třetího místa v poezii, odnesla sice netrampka, ale příznivkyně všeho trampského Lenka Bittová z Českých Budějovic.

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.