Hana Hosnedlová: Fotbalová láska

14. květen 2024

Květen považuji za nejhezčí měsíc v roce – je plný zeleně, barev, vůní a také lásky. Ta bývá s májem spojována nejen díky Máchovi. Někdy to mezi dvojicí zajiskří na první pohled, jindy se tenhle cit rodí déle a někdy i docela originálním způsobem.

Lucie, jedna z mých dávných kamarádek, byla nadšenou příznivkyní fotbalu – hlavně toho, co se odehrával na hřištích v okolí Budějovic. Pravidelně jezdívala na všechny zápasy, sedávala v první řadě, pokřikovala na sudí a ze všech sil fandila svým favoritům.

To se jí ale jednou – bylo to v půli května – stalo osudným... Míč směrovaný mohutným kopem na spoluhráče minul svůj cíl a zasáhl rozjásanou Lucii do hlavy. Rána, která ji složila za lavičku, jí navíc zlomila nos, takže všude bylo najednou plno krve.

Dost dramatická situace. V nemocnici, kam ji odvezla přivolaná sanitka, zjistili ještě otřes mozku a roztržený ret. Zápas se tehdy už nedohrál. A jak tahle událost souvisí s láskou?

Autor onoho nešťastného kopu se totiž druhý den vypravil za Lucií do nemocnice, aby se jí omluvil, a přinesl jí kytici pivoněk. Přestože vypadala jako Quasimodo, našli společnou řeč a fotbalový kanonýr přišel za pacientkou i v dalších dnech...

A pak už bez omluv a pivoněk začal za Lucií docházet i domů a za necelý rok byla svatba. Z jejich dvou synků se sice fotbalisté nestali, také otec přestal aktivně hrát, ale všichni společně dál fandí fotbalu…

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.