Kateřina Bolechová: Umělá inteligence

19. červen 2024

Historie umělé inteligence sahá do poloviny minulého století. Jen se nazývala trochu jinak a nebyla tak okatá. 

V posledních letech a měsících dosahuje celkem velkého rozmachu a začíná znatelně ovlivňovat naše životy. Můžete si s ní povídat, radit se s ní, napíše za vás text, složí písničku a umí i spoustu jiných věcí. Někdy si kladu otázku, jestli nám nepřeroste přes hlavu a neutlumí veškerou naši snahu a kreativitu.

Nejsem velký znalec, ale pár věcí jsem s umělou inteligencí také vyzkoušela. A pravdou je, že jsem se u toho hodně nasmála. Ale mám trochu obavy, aby se jednou umělá inteligence nevysmála nám. Ale sama za sebe to zatím beru jako zábavu.

V jedné nejmenované bance existuje virtuální asistentka, se kterou se můžete bavit o různých věcech. Samozřejmě, že to časem stočí na bankovní produkty, ale i tak jí pokládám celkem nestandardní otázky - třeba jestli by se mnou nejela na dovolenou. Na to mi odpověděla, že nemůže, jelikož jezdí pouze od serverovny k routeru. Jednou jsem jí řekla, že je hloupá a ona na to, že se nemůže urazit, protože je robot.

A když jsem ji pochválila, tvrdila, že ji to zahřálo u procesoru. Ještěže nás lidi hřejí některé věci u srdce, zatím.

A copak by asi na tohle všechno řeklo srdce Karla Čapka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.