Eliška Novotná: Bez práce

18. červen 2024
Mladí, mobilní telefon, sexting (lustrační foto)

Sociální sítě nás zaplavují kromě mnoha jiného také spoustou rad a návodů. Ve všech těch radách, jak udělat něco rychle a snadno, se také objevuje jako něco chvályhodného, že je to „bez práce“. 

No nevím. Jako by nám práce vadila, jako by do života nepatřila. Přitom si myslím, že pracujeme rádi, skoro všichni, já tedy určitě. Ne vždy a všude, některé práce jsou pěkně hnusné, ale ze zásady ano. A taky není nad to pracovat spolu, nic nás nedá víc dohromady než společné dílo. Tak proč ti rádci předpokládají, že mít něco bez práce je fajn? A že to jsou nějak vzdělaní a zkušení marketéři (rozuměj ovlivňovači trhu).

Možná brnkají na strunu naší lenosti – ta je nám prý vrozena (tedy jak komu, doufám). Vybavuji si obrázek v ušáku si čtoucí ženy, s šálkem kávy a dortíkem na přilehlém stolku a s běhajícím robotickým vysavačem někde opodál. A v tu chvíli konečně ten slogan plně chápu. Oni se nemýlí, je to fajn, znají nás dobře – vždyť je to jejich práce!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.