Hana Hosnedlová: Domácí zvířátka

20. květen 2024

Neznám ve svém okolí rodinu, která by si neodžila alespoň jednu etapu s nějakým domácím zvířátkem. U nás to jako první byly rybičky. Zdálo se nám to tehdy jako ideální řešení naléhavé touhy našich potomků po něčem živém doma.

Pořídili jsme tedy velké akvárium, postupně i hejno barevných rybiček a všelijaké nářadí pro údržbu. Nadšení kluků ale postupně polevovalo, stejně jako jejich péče o rybičky.

Vyhrožování, že celé akvárium někomu darujeme, se ale vyřešilo jaksi samo – jednoho odpoledne jsme ho našli v dětském pokoji rozpůlené. Všechno kolem zmáčené a na koberci téměř usušené rybičky – už se ani nemrskaly.

Druhým prosazeným domácím mazlíčkem byl křeček. Poté, co se několikrát prokousal z krabic, sloužících jako domeček, jsme zakoupili perfektní bezpečné terárium. Nicméně náš křeček byl chytrolín a dokázal najít únikovou cestu i z téhle pevnosti.

Hledali jsme ho usilovně a dlouho po celém bytě, ale útěkáře jsme nenašli. Až když se v pokojíku malovalo, objevili jsme jeho mumifikovanou mrtvolku za skříní. Dodnes nám nejde na rozum, jak se do tak úzké škvíry mohl dostat.

Pak se v pokojíku střídaly strašilky s pakobylkami, cvrčci, rosničky, potkan, slepýš a další pro mne ne zrovna přitažliví živočichové. Když začali kluci chodit do teraristického kroužku, bylo to ještě horší. Smířila jsem se se svlečenými hadími kůžemi, se sklenicemi s různými tvory, ale když jsem pod polštářem v pokojíku našla podivná kožovitá vejce nějakých obojživelníků, které si kluci chtěli jaksi „vysedět“, bylo to už na mrtvici.

Zvláštní ovšem je, že když si pak synkové pořídili vlastní rodiny, po žádném domácím mazlíčkovi už nezatoužili. 

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.