Eliška Novotná: Pomáhat a chránit

9. únor 2022

Moje dávná a milá kamarádka je teď korpulentní dáma v letech, s nadváhou a vyměněnými oběma koleny. A tak nevychází z domu, když to venku klouže.

Nicméně jednou se rozhodla skočit si jen o pár domů dál pro mléko, byť byla na ulici sněhová břečka, a o tom co následovalo, vypráví teď už s jiskrou v oku.

Sotva zašla za roh, podjely jí nohy na zasněženém zmrazku a spadla na zem. „A tak jsem tam ležela a ležela, vstát jsem s těmi koleny nemohla, a cítila, jak se mi do kabátu vsakuje voda z tajícího sněhu pode mnou. Pokusila jsem se doplazit k blízkému zábradlí, že bych se zkusila na něm vzepřít, ale marnost na marnost.“

Jakási soucitná dívenka se jí zeptala, zda nepotřebuje pomoc, což ji ležící na tom břiše v louži vody rozesmálo a zdvořile ji odmítla. „Jak by mě to hodné dítě asi tahalo?“, položila mi při tom veselém vyprávění řečnickou otázku.

A pak přibrzdilo projíždějící policejní auto, andělské hlasy pravily „Paní, my vám pomůžeme“ a nejen že ji ti trénovaní muži zvedli, ale ještě se zajímali, kde bydlí a pak trvali na tom, že ji domů odvezou – ačkoliv zmateně děkovala s tím, že za roh trefí.

No, a povozila se v tom stříbrném auťáku dobrých dvacet minut, neboť dojet těch pár metrů v síti jednosměrek nebylo jen tak. Hezky se s ní rozloučili, poradili jí, ať nechodí v takovém počasí ven, a počkali, až odemkne dveře. Pomáhat a chránit.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Být, či nebýt

    V naší malé skupině spolužáků z dávných časů to vře. Spustila to Jana, když nám všem popřála, abychom navzdory divné době, které jsme se dožili, zůstali pozitivní.

  • Eliška Novotná: Najít si

    „Jestlipak se poznáme?“ táhlo mi hlavou cestou na setkání, které jsme si domluvily s jednou dívkou po pár minutách rozhovoru ve společnosti mnoha známých.

  • Eliška Novotná: Moje informace

    Vím, že si z těch milionů informací, které jsou stále k dispozici, vybírám ty, které odpovídají mému obrazu světa, a smířila jsem se s tím, že je už pro mne předpřipravili.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.