Eliška Novotná: Najít si

10. prosinec 2021

„Jestlipak se poznáme?“ táhlo mi hlavou cestou na setkání, které jsme si domluvily s jednou dívkou po pár minutách rozhovoru ve společnosti mnoha známých.

Teď ale budeme na ulici obě zachumlané do kabátů a šál a já se svým pozorovacím talentem si sotva pamatuji, jak vypadá. „Je taková drobná a asi menší než já“, vybavuji si.

Před vchodem do kavárny ke mně natahuje ruce a usmívá se, když jí sděluji své obavy. „Ale já jsem si Vás našla!“, říká samozřejmě a já si uvědomuji, že jsem si o ní také předem vyhledala na internetu informace, s kým že to vlastně budu. A že je to běžný postup, už se nevrháme do vztahů naslepo.

„Najdi si nás!“ říkají noví známí na závěr pozvání k návštěvě, když si do mobilu vyťukávám jejich adresu. Dopravce mi přiveze z e-shopu zboží až ke dveřím, protože „si mě přece našel“.

Zcela samozřejmě hledáme v elektronických mapách a dopravním spojení, na nic se neptáme, jen někdy na tu wifinu. Je to snadné, je to skvělé – ale to dobrodružství z hledání v neznámém prostředí a ze setkávání se zcela neznámými lidmi je pryč.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Moje informace

    Vím, že si z těch milionů informací, které jsou stále k dispozici, vybírám ty, které odpovídají mému obrazu světa, a smířila jsem se s tím, že je už pro mne předpřipravili.

  • Kateřina Bolechová: Chrápání

    Jednou z nepříjemných věcí, která se u člověka vyskytuje, je chrápání. Samozřejmě i jiní tvorové tímto trpí. To, že se jedná o nemilou věc, může jistě potvrdit mnoho z nás.

  • Zdena Kolářová: Bobík

    Měli jsme partu kamarádů, která se setkávala každou sobotu dopoledne. Čtyřicet let. Přestože jsme jí říkali babinec, s radostí ji navštěvovali i muži.