Kateřina Bolechová: Chrápání

6. prosinec 2021

Jednou z velmi nepříjemných věcí, která se u člověka vyskytuje, je chrápání. Samozřejmě i jiní tvorové tímto trpí. To, že se jedná o nemilou věc, může jistě potvrdit mnoho z nás.

Osobně do této skupiny také spadám a přiznám se, že jsem tím zkomplikovala klidný spánek mnoha lidem. A těch historek.

Před lety jsem byla s kolegyní na školení v Praze. Spaly jsme na jednom pokoji. Když jsem se ráno probudila, její postel zela prázdnotou, dveře do pokoje zavřené. Došlo mi, že moje chrápání muselo být až neuvěřitelně hlasité. Nakonec jsem kolegyni našla v zavřené koupelně, spala ve vaně. Před další nocí požila víc fernetu s tonikem, pro jistotu.

Další nemilá historka mne potkala ještě o mnoho let dříve, bylo to na nějakém srazu fanoušků jistých literárních stránek. Na pokoji jsem spala s úplně cizí ženou, ten den jsem ji viděla poprvé.

V noci jsem jakoby zpovzdálí slyšela: „Nechrápej“. Pak to samé o něco hlasitěji: „Nechrápej.“ A pak to přišlo, někdo se mnou hrozivě zacloumal. Když jsem otevřela oči, uviděla jsem podivný obličej s rozcuchanými vlasy. Hrozně jsem se vyděsila, že si pro mě přišlo strašidlo.

Opak byl pravdou, byla to jen moje spolubydlící v poněkud staromódní noční košili. Lamentovala, že je to příšerný randál, a že brzy ráno odjíždí do Prahy.

Tahle hříčka přírody dokáže vyrobit skutečné peklo. A pokud se sejde chrápalů víc, lze jen konstatovat, kdo usne první, vyhraje.

autor: Kateřina Bolechová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.