Eliška Novotná: Poezie

21. březen 2022

Kdy jsem naposledy četla nějakou báseň? No, občas ji očima přelétnu, když na ni narazím, ale většinou mně nic neříká a někdy si i pomyslím, že je to úplná slátanina.

Že by se mne nějak dotkla, vzbudila ve mně nějaké emoce či myšlenky, tak to se nestává. Docela si s pravnučkou na kolenou vystačím s tím, jak šel Janeček na kopeček.

Přitom v mládí jsem četla poezii pořád, básnické sbírky jsem si kupovala, byla jednou z mnoha tisíc členů Klubu přátel poezie nakladatelství Československý spisovatel, a dokonce o něm psala studentskou práci.

Je to tak, že básně patří k idealismu a nezakotvenosti mládí a změnila jsem se tedy já? No jistě, ale fakt je, že poezie z knižních novinek v podstatě zmizela a zda se poptávka mladých lidí po ní přesunula na internet, nevím.

Současná poezie pro mne jako by zvěcněla, ztratila emotivní kouzlo, a tak čas od času doma vytáhnu namátkou z knihovny útlou knížku a tam, kde se otevře, si verše zašeptám – některé si pořád pamatuji. B

ásníci už vstupují do mého života jinak než dřív, ale jsou v něm vlastně pořád. Dávají mu další rozměr, vůni a křídla. A tak je moc dobře, že nám to dnes připomene Světový den poezie. Nezapomeňme si alespoň kousek popoletět. 

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Blázni

    Co pamatuji, vždycky to tak bylo: občas jsme potkávali lidi, kteří si za chůze povídali sami pro sebe, někteří i dost hlasitě, a někteří při tom i výrazně gestikulovali.

  • Eliška Novotná: Dobré sušenky

    Když jsme se chystali navštívit naši nemocnou kamarádku, zeptali jsme se jejího bratra, co jí můžeme přinést. V krátkém výčtu se objevila také položka „dobré sušenky“.

  • Eliška Novotná: Restart

    Všichni to známe: počítač odmítá pracovat, dělá z našeho pohledu nesmysly a odborník nám radí „restartujte ho“.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.