Druhou nejrozsáhlejší památkou v Česku je po Pražském hradě areál hradu a zámku v Českém Krumlově

O výjimečnosti hradozámeckého areálu v Českém Krumlově nemůže být pochyb. Přispívá k tomu i jeho rozloha, která je po komplexu budov Pražského hradu největší u nás. Jako třetí největší zámecký areál v České republice se uvádí další jihočeský zástupce, totiž hrad a zámek v Jindřichově Hradci.

A jak je to na dalších pomyslných příčkách v rámci Jihočeského kraje? O ty by se asi dělily zámky Bechyně a Vimperk a hrady Strakonice a Zvíkov.

Pokud bychom ovšem nebrali v potaz pouze hrady a zámky, které budovaly světské osoby, a zohlednili i církevní stavitele, potom by se v seznamu nejrozsáhlejších jihočeských památek objevily navíc kláštery Vyšší Brod a Milevsko. Mimochodem, oba dva jsou svou plochou větší než zámecký areál v Jindřichově Hradci, takže by rozhodně aspirovaly na přední místa v rámci celé republiky.

Stejně jako jiné rozsáhlé klášterní areály jako třeba západočeské Plasy nebo Žďár nad Sázavou na Vysočině, které svou plochou dokonce překonávají i českokrumlovský zámek. Dlužno ale dodat, že komplex Pražského hradu je svojí rozlohou skutečně nedostižný.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Jiří Cukr.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související