Čokoládový chlebíček s řepou
Červená řepa má spoustu blahodárných účinků na lidské zdraví. Byla by tedy škoda nevyužít ji v kuchyni. Hodí se i do sladkých dezertů. Vyzkoušejte čokoládový chlebíček s vařenou řepou podle receptu kulináře Petra Stupky.
Jak uvařit řepu?
Důležité je vařit řepu se slupkou i kořínkem. Tak zachováte maximální množství všech živin. Vařte ji zvolna podle velikosti dvacet a více minut. Vpichem jehlice poznáte, zda je již uvařená. Zchlazenou řepu pak snadno oloupete.
- 200 gramů vařené a oloupané červené řepy
- 200 gramů polohrubé mouky
- 200 gramů třtinového cukru
- 200 gramů másla
- 3 vejce
- polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 40 gramů vanilkového pudinku
- 50 gramů rozinek
- 50 gramů kakaového prášku
- 80 gramů čokolády
- špetka perníkového koření a soli
Vejce a cukr šlehejte do pěny. Poté přidávejte a zašlehejte rozpuštěné máslo.
V jiné misce důkladně promíchejte mouku, pudinkový prášek, kakao, kypřicí prášek a sůl.
Sypkou směs pak zapracujte do tekuté. Přidejte rozinky, hrubě nastrouhanou řepu a posekanou čokoládu. Směs vlijte do vymaštěné a polohrubou moukou vysypané formy.
Troubu předehřejte na 170° Celsia. Chlebíček pečte asi 45 minut. Pak zapíchnutím špejle zkuste, zda je uvnitř pečený.
Hotový chlebíček nechte ve formě krátce ochladnout a poté ho vyklopte. Podávejte cukrovaný, doplněný polevou, kysanou nebo šlehanou smetanou a podobně.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.