Čokoládový chlebíček s řepou

Červená řepa má spoustu blahodárných účinků na lidské zdraví. Byla by tedy škoda nevyužít ji v kuchyni. Hodí se i do sladkých dezertů. Vyzkoušejte čokoládový chlebíček s vařenou řepou podle receptu kulináře Petra Stupky.

Jak uvařit řepu?
Důležité je vařit řepu se slupkou i kořínkem. Tak zachováte maximální množství všech živin. Vařte ji zvolna podle velikosti dvacet a více minut. Vpichem jehlice poznáte, zda je již uvařená. Zchlazenou řepu pak snadno oloupete.

Ingredience
  • 200 gramů vařené a oloupané červené řepy
  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 200 gramů třtinového cukru
  • 200 gramů másla
  • 3 vejce
  • polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 40 gramů vanilkového pudinku
  • 50 gramů rozinek
  • 50 gramů kakaového prášku
  • 80 gramů čokolády
  • špetka perníkového koření a soli

Vejce a cukr šlehejte do pěny. Poté přidávejte a zašlehejte rozpuštěné máslo.

V jiné misce důkladně promíchejte mouku, pudinkový prášek, kakao, kypřicí prášek a sůl.

Sypkou směs pak zapracujte do tekuté. Přidejte rozinky, hrubě nastrouhanou řepu a posekanou čokoládu. Směs vlijte do vymaštěné a polohrubou moukou vysypané formy.

Troubu předehřejte na 170° Celsia. Chlebíček pečte asi 45 minut. Pak zapíchnutím špejle zkuste, zda je uvnitř pečený.

Hotový chlebíček nechte ve formě krátce ochladnout a poté ho vyklopte. Podávejte cukrovaný, doplněný polevou, kysanou nebo šlehanou smetanou a podobně.

Mohlo by vás zajímat