Co s vařenými vejci po Velikonocích? Zkuste přeliv, salát nebo aspik

Vejce coby symbol nového života jsou nedílnou součástí svátků jara a přitom se jedná o velmi cennou potravinu, která prospívá organismu. Vařená a zdobená vejce po Velikonocích je třeba v kuchyni nakonec využít, proto přinášíme několik tipů kulináře Petra Stupky.

Vaječný přeliv

Vařený žloutek rozetřete s trochou hořčice a oleje. Lze přidat i majonézu. Vše osolte, ochuťte trochou octa, případně zjemněte lžící medu a vyšlehejte do stejnorodé hmoty. Vzniklý žloutkový krém spojte s bílky nasekanými na malé kostičky.

Přidejte posekanou cibulovou nať nebo pažitku, můžete přistrouhat i několik ředkviček a získáte skvělý dresink na listový salát nebo ochucení vařených brambor.

Plněná vejce

Ilustrační foto

Jednou z variant, jak zužitkovat spoustu vařených vajec, jsou vejce plněná. A nemusíte se bát je pestře ozdobit. Z másla a sardelek si vyrobte máslo sardelové, z másla a lososa losové a s pažitkou a tvarohem pažitkové. Do každého z nich můžete přišlehat nastrouhaný žloutek.

Do důlku po žloutku dejte nejprve pár malých kostiček žemle nebo rohlíku a na ně stříkejte cukrářským pytlíkem s řezanou špičkou různě ochucená másla. Přidejte bylinkové ozdoby.

Vajíčkový salát

Potřebujete: 200 gramů vařených oloupaných brambor, 5 vařených vajec, svazek jarní cibulky, sterilované sladkokyselé okurky, olej, ocet, cukr, sůl, plnotučnou hořčici.

Můžete zvolit hrubší variantu, kdy jsou v salátu patrné kousky brambor, okurek, cibulky a vaječných bílků a vše spojují žloutky vyšlehané s olejem, hořčicí, octem, cukrem a solí. Nebo brambory, vejce i okurky nastrouhejte a salát pak můžete využít i jako pomazánku při výrobě obložených chlebíčků a podobně.

Nejdůležitější alchymie v případě této lahůdky spočívá v tom, že se asi deci nálevu z okurek nechá odvařit na polovinu a zároveň se svaří s cukrem a octem, případně i trochou soli. Tím vznikne silný ochucovací lák, který po zchladnutí vyšlehejte důkladně s olejem, nastrouhanými žloutky a hořčicí do zahoustnutí.

Vaječný aspik s houbami

Takzvaná vaječná tlačenka je velmi populární a rád ji připravuji i ve variantě s kyselými houbami, které ve vaječné hmotě vytvoří velmi zajímavou mozaiku.

Ilustrační foto

Potřebujete: 6 vařených vajec, 120 gramů majonézy, 30 až 40 gramů plnotučné hořčice, 120 gramů nakládaných hub, 40 gramů želatiny (2 sáčky), petrželovou nať, sůl, ocet, nemastný zeleninový vývar.

V kastrůlku rozmíchejte v zeleninovém vývaru želatinu, přisolte a nechte v horké lázni zahřát asi na 70 stupňů. Želatina se rozpustí a pokud se z ní vysráží škraloupek nečistot, seberte je děrovanou plochou lžící. Nakonec přilijte do želatiny ocet. Měla by být výrazněji slaná a nakyslá. I když na sáčku se želatinou bude informace, že 20 gramů želatiny patří na 500 mililitrů vody, připravte želatinu jen v polovině deklarovaného množství.

Uvařená vejce oloupejte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky nastrouhejte nebo protlačte přes síto a rozšlehejte je s majonézou, hořčicí. Bílky nastrouhejte na jemném struhadle nebo drobně posekejte a nechte stranou.

Nakládané houby nakrájejte na menší kousky nebo plátky. Petrželovou nať, popřípadě pažitku, nasekejte nadrobno a vše smíchejte se žloutky. Přidejte bílky a ještě teplou, ne však horkou, želatinu. Metličkou důkladně promíchejte a řídkou hmotu vlijte do připravené formy nebo mísy.

Nechte v chladu nejlépe do druhého dne ztuhnout. Při vyjímání aspiku z formy lehce uvolněte okraje, kde zpravidla aspik přischne. Potom formu otočte dnem vzhůru, zasuňte podél stěny příborový nůž a zlehka na aspik zatlačte tak, aby se mezi stěnu a rosol dostal vzduch. Aspik by měl pomalu z formy vypadnout.

Související