Český rozhlas České Budějovice oslaví 75. výročí se zpěvy ptáků, výstřižky z archivu i zajímavostmi z historie

30. duben 2020

Speciální program připravil Český rozhlas České Budějovice na první polovinu května. Na tyto dny totiž připadá nejen 75. výročí konce druhé světové války, ale také vzniku budějovické rozhlasové stanice.

První vysílání zaznělo v květnu 1945, od té doby se českobudějovický rozhlas stal společníkem místních obyvatel. Přináší denně aktuální zpravodajství, ale i zábavu, hudební pořady, diskuze nebo četbu na pokračování.

U příležitosti svého 75. výročí sáhne Český rozhlas České Budějovice pro perličky do archivu. Již od pátku 1. května můžete každý den před sedmou hodinou ranní poslouchat legendární Volání jara se zpěvy jihočeských ptáků. Seriál má původní komentář Ludvíka Mühlsteina, významné osobnosti budějovického rozhlasu, režiséra, tvůrce slovesných pořadů, sportovního redaktora a také velkého příznivce ornitologie.

Čtěte také

Od pondělí 4. května bude na programu tematická Rodinná abeceda. Autorka Ivana Šimánková se tentokrát bude ptát na výrazy z rozhlasové hantýrky. Víte, co je palma, kulák, časák, živák nebo přenosák? Dozvíte se to od pondělí do pátku v ranním vysílání.

V dalších dnech nabídneme v odpoledním programu publicistické příspěvky Zdeňka Zajíčka. Zaměří se na historické zajímavosti související nejen s koncem druhé světové války, ale také se vznikem budějovického rozhlasu. V pátek 8. května odvysíláme dokument o letci RAF Milanu Malém.

Až do poloviny měsíce května si navíc každý všední den můžete v Melodiích podvečera naladit Hudební pozdravení Jiřího Kasala, který připomene zajímavé nahrávky z archivu Českého rozhlasu České Budějovice. Odpolední program navíc zpestří rubrika výstřižků ze starých rozhlasových pořadů.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.