Červená řepa rychle povzbudí mozek. Zkuste řepnou šťávu, salát nebo polévku

Červená řepa, zelenina, zahrada (ilustrační foto)

Lidové léčitelství od nepaměti přisuzovalo červené řepě velké schopnosti. Věřilo se, že slabým dodá sílu a nesmělým odvahu. Staří Římané hojně využívali řepu jako léčivou rostlinu a již ve starověku se pěstovaly její různé kultivary.

Červená řepa obsahuje všechny nezbytné a účinné látky pro posílení oslabených a nemocných buněk. Pochází ze Středomoří a pobřeží Atlantiku, kde dosud roste původní planý druh – řepa přímořská. V naší oblasti je nejznámější kulatý kultivar s červenofialovým zabarvením.

Řepa je velice zvláštní kombinací důležitých živin: křemíku, draslíku a kyseliny listové. Pokrm z červené řepy již hodinu po konzumaci aktivuje novou tvorbu vazivových tkání a kostí, zbavuje mozek jedovatých kovů, podporuje nervové a poznávací funkce.

V řepě je tolik kyseliny listové, že spolu s chřestem patří mezi rekordmany. Stimuluje tvorbu hormonů a neurotransmiterů, které zajišťují naši duševní pohodu. Podle některých neurobiologů není bez kyseliny listové pocit štěstí, optimismu a euforie.

Řepu jíme vařenou i syrovou. Syrová skvěle chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči i ořechy. Vařená se hodí na saláty a výtečné polévky a jako doplněk k pečeným masům či minutkám. Nezapomínejte ani na čerstvé řepové džusy. Také můžete využít řepné listy podobně jako špenát. Užitečná je i konzervovaná řepa v octovém nálevu, jakkoli musíme počítat s úbytkem výživných látek.

Červená řepa podporuje imunitní systém a traduje se, že obsahuje mnoho protirakovinně působících sloučenin. Je v ní hodně železa, které zvyšuje produkci bílých krvinek, a mangan, nezbytný pro tvorbu interferonu, látky se silnými protinádorovými účinky. Červené barvivo betanin působí silně antioxidačně i detoxikačně a povzbuzuje činnost jater a ledvin.

Na závěr se s vámi podělím o nedávnou studii. Skupina zdravých lidí popíjela 450 mililitrů šťávy z červené řepy a již po 90 minutách měla výborné výsledky poznávacích testů v porovnání s lidmi, kteří užívali placebo. Červená řepa tedy dokáže v poměrně krátkém čase povzbudit mozkovou aktivitu. Pro studenty a duševně pracující je tedy lepší alternativou k běžně užívanému čaji nebo kávě.

Nemůžeme se ani divit, že lidé řepě připisovali afrodisiakální účinky. Vskutku dokáže podpořit lidský organismus v každém směru. Proto neváhejte a vyzkoušejte jeden z následujících řepných receptů. Mimo jiné jsou populární i mezi běžci a sportovci. Ti využívají řepu jako povolený doping, který zvýší vytrvalost a odolnost a zároveň bojuje se záněty a oslabenými svaly.

Vysoce energetizující šťáva

Suroviny:
1 řepa
6 celerových stonků
1 zelené jablko
½ okurky

Všechny ingredience odšťavněte v odšťavňovači. Džus jemně promíchejte a vypijte.


Snadný řepný salát

Suroviny:
500 gramů červené řepy
1 červená cibule
1-2 lžíce olivového oleje
1-2 lžíce jablečného octa
1 jablko
sůl, pepř
½ šálku mraženého hrášku

Červenou řepu pečlivě omyjte a uvařte. Po vychladnutí ji oloupejte a nakrájejte na plátky. Přidejte oloupanou a na tenká kolečka pokrájenou cibuli. Zalijeme směsí z oleje, octa, soli, pepře. Vmíchejte jedno na kousky pokrájené jablko.

V mírně osolené vodě nechte tři minuty přejít varem mražený hrášek. Vmíchejte do salátu. Chutě nechte 15 minut rozležet.


Jednoduchá polévka z řepy a rajčat

Salát z červené řepy

Suroviny:
2 řepy
1 nakrájená cibule
1 drcený stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička kajenského pepře
400 gramů rajčat z plechovky
trocha jogurtu nebo zakysané smetany na dochucení

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Každou řepu zabalte zvlášť do alobalu a pečte 45 minut. Po vychladnutí řepy oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Cibuli a česnek zvolna opékejte na oleji zhruba tři minuty. Přidejte kajenský pepř (chilli), míchejte asi minutu, pak přidejte rajčata včetně nálevu a vařte asi 15 minut.

Nakonec vmíchejte červenou řepu. Polévku nalijte do misek a ozdobte zelenou petrželkou, případně lžící hustého bílého jogurtu či smetany (může být i sójová či kokosová)


Horká řepa jako příloha

Suroviny:
2 červené řepy
šťáva z jednoho citronu
¾ lžíce tekutého medu
1 lžíce hrubozrnné hořčice

Řepu oloupejte a nakrájejte na nudličky. Ve velké nepřilnavé pánvi řepu opékejte dvě minuty. Přilejte citronovou šťávu a ještě minutu povařte.

Pak pokapejte medem a hořčicí tak, aby se nudličky zeleniny obalily. Podávejte horké.

Spustit audio

Související