Budu tě mít rád, když… Podmíněná láska v dětství vede k depresím v dospělosti a neschopnosti být šťastný, varuje psycholog

9. květen 2023

Jednou z forem lásky je láska rodinná, mezi rodiči a jejich dětmi. I o té je dobré něco vědět, jinak můžeme na svých potomcích napáchat velké škody. Klinický psycholog českobudějovické nemocnice Václav Šnorek připomíná, že zpočátku je rodinná láska jednostranná, malé dítě je pouze příjemcem, nedokáže cit v pravém slova smyslu opětovat.

„Je to dáno tím, že dítě je vůči rodiči v závislé pozici, potřebuje podporu a potřebuje přijímat lásku, ale není schopno ji samo doopravdy dávat. To přichází později s věkem. Dítě pochopitelně reaguje na úsměv, pohlazení, příjemné podněty, ale skutečně neopětuje. A je důležité, aby s tím rodič počítal a neočekával, že bude lásku bezprostředně získávat,“ vysvětluje.

Rodičovská láska má být bezpodmínečná. Ne vždy tomu tak ale je. „V některých případech je podmíněna. To znamená: Budu tě mít rád, když se budeš chovat tak, jak chci já. A to je nedobré. Pochopitelně záleží na intenzitě a na tom, jestli jsou v životě dítěte ještě další lidé, ale je to neempatický přístup,“ upozorňuje psycholog.

Čtěte také

Vede to podle něj například k tomu, že dítě si vytváří falešnou představu o tom, kdo je, přizpůsobí se rodiči, který podmiňuje svou lásku, začne se chovat pouze tak, jak chce rodič, a potlačí svou přirozenost.

„Já vždycky zbystřím, když někdo říká, že má super hodné dítě. Každé dítě totiž někdy dělá věci, které se dospělým nelíbí, a když něčí potomek ne, velmi často to znamená, že jeho přirozenost byla skutečně utlačena ve prospěch nějaké té falešné představy,“ dodává Václav Šnorek.

Tím vzniká základ pro problémy v dospělosti. „Lidé potom v dospělosti přicházejí s depresemi, nedovedou být šťastní. Jsou přesvědčení, že musí dělat vždycky jenom to, co se líbí druhým, nic nedělají pro sebe, potřebují pozitivní ocenění. Když potom jdeme do minulosti, zjišťujeme, že příčinou je právě podmíněná láska v dětství,“ říká psycholog.

Celý rozhovor o lásce a jejích formách, včetně těch patologických, s klinickým psychologem Václavem Šnorkem si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související