Brusinky ochrání nejen močové cesty. Zabraňují bakteriím přilnout k buňkám v našem těle

Brusinky

Zdá se, že z našich lesů mizí nízké keříky brusinek s červenými typicky trpkými plody. O to více se na trh nahrnula produkce severoamerické klikvy velkoplodé, která se za brusinky vydává. Všechny spřízněné druhy však mají pozitivní účinky.

Patří do skupiny bobulových plodů, které podporují zdraví cév, kontrolují jejich očistu a působí výrazně protizánětlivě. Tato funkce je potřebná pro zaléčení všech civilizačních chorob.

Severoamerické klikvy rostou hlavně na vřesovištích. Při sklizni se plocha zaplaví, zralé brusinky vyplavou na hladinu a sbírají se zvláštním sběračem. V našich končinách převládalo sbírání hřebenem a tradiční zpracování plodů do zavařenin, omáček, kompotů i nápojů.

Brusinky jsou bohaté na vlákninu, vitamin C a další prospěšné látky. Známé jsou především svým působením proti zánětům močových cest. Podle lékaře Martina Starra, odborného poradce Cranberry Institutu, jsou nejen nutričně cenné, ale účinkují proti bakteriím.

Klinické studie zaměřené na využití brusinkové šťávy ukázaly, že zabraňuje některým škodlivým bakteriím přilnout k buňkám v našem těle. Tyto účinky se neomezují pouze na infekce močových cest, ale zřejmě i na další škodlivé bakterie. Podobné vlastnosti nemá žádné jiné ovoce.

Brusinková šťáva brzdí účinky bakterie Helicobacter pylori, která je zodpovědná za vznik žaludečních vředů a často se spojuje i s rakovinou žaludku, jícnovým refluxem a gastritidou. Rovněž napomáhá v boji s průjmy.

Časopis americké asociace zubařů otiskl studii, podle níž má jedna složka brusinkové šťávy schopnost zabránit bakteriím přilnout k zubům a dásním. Tak dochází k redukci zubního plaku i onemocnění zubní dřeně.

Výzkumy potvrdily, že látky obsažené v brusinkách mohou být účinné v boji proti leukemii, rakovině prsu, plic a tlustého střeva a zřejmě i dalším typům rakoviny. Také snižují riziko onemocnění aterosklerózou a hladinu škodlivého cholesterolu. Je překvapivé, že proti srdečním chorobám je brusinková šťáva stejně účinná jako celé brusinky. To samé však platí i o granátové šťávě, která mocně stimuluje srdeční zdraví.

Protože jsou brusinky samy o sobě dosti trpké, zpravidla se všechny výrobky z nich doslazují. Na to si dejte pozor. Snažte se kupovat plody slazené co nejméně, preferujte přírodní cukry. Často se brusinky máčí v jablečné šťávě, takto jimi můžete ochutit ranní směs obilovin nebo zeleninový salát.

Salát z kamutu a brusinek

Suroviny:
350 gramů zrn kamutu (pšenice khorasan)
100 gramů sladké nasekané cibule
2 lžičky nesoleného másla
2 lžičky extra panenského olivového oleje
1 lžička jemně nasekaného česneku
20 gramů sušených brusinek
40 gramů opražených pekanových nebo vlašských ořechů
sůl a černý pepř

V hrnci přivedeme k varu 3,5 litru osolené vody a uvaříme v ní obilí doměkka, což zabere 45 až 50 minut. Kamut scedíme a uschováme pro další použití.

V témže hrnci osmahneme na olivovém oleji a másle nasekanou cibulku dozlatova. Přidáme česnek, osmahneme doměkka, pak přidáme uvařené obilí, ořechy a brusinky. Směs přivedeme k mírnému varu. Osolíme a opepříme podle chuti. Sejmeme z ohně a ihned podáváme.


Barevný brokolicový salát s brusinkami

Suroviny:
¼ hrnku balzamikového octa
2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky medu
¼ lžičky černého pepře
2 lžičky lněného oleje
2 lžičky olivového oleje
2 brokolice
1 malá červená cibule nakrájená na měsíčky
½ hrnku celých mandlí opražených a nahrubo nasekaných
½ hrnku sušených brusinek
115 gramů rozdrobeného kozího sýra

Salát s brusinkami

Syrové růžice brokolice vaříme čtyři minuty v páře, opláchneme studenou vodou a dobře osušíme.

Ve velké míse ušleháme ocet, hořčici, med a pepř. Za stálého šlehání přidáváme lněný a olivový olej, až se vše spojí. Směs dáme stranou. Brokolici přidáme k zálivce.

Ze zbylých stonků odkrojíme konce a škrabkou na zeleninu oloupeme tuhou slupku. Stonky posekáme v kuchyňském robotu. Posekané stonky nasypeme do mísy, přidáme cibuli, mandle a brusinky a protřeseme. Salát rovnoměrně rozdělíme na talířky a posypeme sýrem.


Ovocný salát z jablek a brusinek

Suroviny:
3 jablka červená a zelená, zbavená jadřinců a nakrájená na kousky velké asi 2,5cm
1 šálek na plátky nakrájeného celeru
¾ šálku sušených brusinek
¼ lžičky soli
½ šálku lískových oříšků opražených a nahrubo nasekaných
½ šálku bílého jogurtu
3 lžíce pomerančové šťávy

Ve velké míse smícháme jablka, celer, brusinky a lískové ořechy. Dáme stranou.

Jogurt, pomerančovou šťávu a sůl vymícháme dohladka. Nalijeme na směs s jablky a promícháme.


Ovesná kaše s jablečno-brusinkovou omáčkou

Suroviny:
1 jablko oloupané a rozkrájené na kostičky
50 gramů brusinek
skořice
kardamom
mletý zázvor
50 gramů ovesných vloček
1/3 litru ředěného mandlového nebo kokosového mléka s vodou
lžička vanilkového extraktu

Snídaně, musli

Kostičky jablek dáme do hrnce, zalijeme 50 mililitry vody a vaříme, dokud téměř nezměknou. Plamen snížíme na minimum, přidáme brusinky, koření a necháme probublávat, až směs zhoustne.

Do jiného rendlíku nasypeme vločky, zalijeme je ředěným mlékem, přidáme vanilkový extrakt a za stálého míchání vaříme 4 až 5 minut do zhoustnutí. Rozdělíme do misek a navrch dáme jablka uvařená s brusinkami (brusinky již bývají proslazené, proto nedoslazujte).

TIP: Část pokrmu si můžeme nechat v ledničce na odpolední dezert nebo svačinu. I chlazený pokrm chutná skvěle! Dokonalá je také verze s jahodovou omáčkou s brusinkami.

Spustit audio

Související