Zklidňující hudba pro tajemný a tichý svátek Všech svatých

1. listopad 2021

O večeru tichého, tajemného starobylého svátku Všech svatých, v předvečer Dušiček, kdy minulost vchází do přítomnosti, bychom k výjimečnosti těchto dní chtěli přispět výběrem zklidňující, neagresivní hudby v necelé půlhodince Vlídných tónů, tedy Hudby beze slov.

Vstoupíme do ní s kapelníkem a aranžérem německého původu Hugo Winterhalterem, jehož rodištěm bylo město Wilkes-Barre v americké Pensylvánii. Zpíval ve sborech. Naučil se hrát na housle a flétny i saxofon. V éře bigbandových orchestrů spolupracoval s orchestry Bennyho Goodmana a Claudea Thornhilla, ale první, kdo rozpoznal jeho zvláštní nadání pro aranžmá smyčcových nástrojů, byl slavný bandleader Tommy Dorsey.

Důležitým byl pro Hugo Winterhaltera rok, kdy se stal hudebním ředitelem silné nahrávací společnosti RCA Victor, pod jejími křídly natočil většinu svých nejslavnějších skladeb. Nad jiné září Canadian Sunset, Kanadský západ slunce. Tato melodie se narodila v hlavě černošského jazzového pianisty Eddieho Heywooda, který si také v nahrávce Winterhalterova orchestru zahrál sólo.

K instrumentálním klenotům o večeru Všech svatých bude jistě patřit J'attendrai, neboli Budu čekat, tedy zejména v době druhé světové války oblíbená francouzská píseň italského původu autora  Dino Olivieriho, kterou v Čechách zpívali pod názvem Věřím vám R. A. Dvorský i Oldřich Kovář. Ta zazní v podání orchestru George Melachrina z roku 1963.

Finální skladbou bude velký instrumentální hit nashvillského pianisty Floyda Cramera Last Date, Poslední schůzka. Mimochodem, byl znělkou dlouhodobého pozdně večerního pořadu zejména před listopadem roku 1989 i na jihu Čech hojně poslouchané rakouské veřejnoprávní stanice Ö3 Musik zum Träumen, Hudba ke snění, jehož autorem byl dříve známý bratislavský bubeník a dirigent, po roce 1968 hudební redaktor právě stanice Ö 3, Paul neboli Pavol Polanský. Takže skladba bude vlastně vzpomínkou na něj i pořad,  kterým onehdy dělal radost mnoha i českým a slovenským posluchačům.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.