Ale největší šikula je hrabě Drákula aneb Halloween pod Světly ramp

31. říjen 2021

Říjen se střídá s listopadem, a v tomto čase se slaví v našich končinách svátek Všech svatých a Dušiček. V anglosaském světě se zase leccos hlavně mezi dětmi a mládeží točí okolo Halloweenu.

Lapidárně řečeno, jsou to dny plné příšer a strašidel, záměrného strašení a povstávání podivných bytostí z temného příšeří. Ne, my vás rozhodně strašit nechceme, nepříjemností a občas i hrůz je současný svět plný. Máme pro vás přehlídku písničkových kuriozit, které chtějí – samozřejmě povětšině s nadsázkou – posluchače do světa upírů a nadpřirozených bytostí jen tak lehce vtáhnout, a to i s humorem.

Jakousi hymnou Halloweenu může být Monster Mash, Hrůzná kaše, s níž měl krátce před Dušičkami roku 1962 velký úspěch Bobby „Boris“ Pickett. Se skupinou The Crypt-Kickers se ocitl na dva týdny na čele amerického žebříčku.

Bobby Pickett byl prý velkým fandou Elvise Presleyho a byl potěšen, když mu kamarád pověděl, že si Elvis jeho úspěšnou skladbu poslechl. Ovšem jen do té chvíle, než dostal odpověď na doplňující otázku: Jak se mu líbila? „Elvis si myslí, že je to ta nejpitomější písnička, jakou kdy slyšel.“ No, nic – Presleyho nelichotivá slova velké oblibě Monster Mash nijak neublížila.

Čtěte také

Její interpret a spoluautor Bobby Pickett přišel na svět 11. února 1938 v Sommerville ve státě Massachusetts. V dětském věku chodil hojně do kina, vždyť jeho otec byl vlastníkem tohoto zařízení. Z filmových hvězd si nejvíce oblíbil krále hororů Borise Karloffa a už jako středoškolák jej uměl perfektně imitovat. Však se mu také od té doby říkalo „Boris“. 

Svou specifickou schopnost uplatnil Pickett v „hororové“ písničce Monster Mash, kterou natočil ve spolupráci s šikovným producentem Garym S. Paxtonem, a její přijetí publikem také daleko předčilo očekávání tvůrců.  

Ale těch i bizarních songů doprovázejících prazvláštní rej duchů, strašidel, černých koček, košťat, upírů, kostlivců, tedy všeho, co dokáže vyvolat strach, úlek či dokonce děs bude samozřejmě v halloweenském díle hudebního pořadu Světla ramp více.

Zazní třeba titulní písnička z legendárního komediálně-hororového seriálu Addamsova rodina v podání české vokální skupiny 4tet nebo vtipná Upírova píseň Ivana Mládka a jeho raného Banjo Bandu v podání Jana Antonína Pacáka: „…Ale největší šikula je hrabě Drákula, nejlíp kouše, nejlíp saje, nikdo na něj nevyzraje…“

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související