To třeboňští pěšáci na lodích už jedou aneb Rybářská a zčásti jihočeská písničková pohoda s Minnesengry, Waldemarem Matuškou i Rudolfem Hrušínským mladším

10. říjen 2021

To třeboňští pěšáci na lodích už jedou. Ano, je to pravda, nastal už pro ně čas, jak zpívali Ivan Zicha a Lída Pouzarová, tedy Minnesengři, v lidové písničce V Třeboni na hrázi. Skladba v roce 1974 vyšla na takovém bizarním singlu Pozdrav z třeboňských lázní, kde je na jedné straně písnička a na druhé léčebná tělocvičná instruktáž.

Byl to jeden z mála vinylových otisků této slavné jihočeské folkové kapely v první polovině 70. let. A je dobré připomenout, že nahrávka vznikla v českobudějovickém rozhlasovém studiu. Mimochodem,  tento týden se právě loví král rybníků Rožmberk, o kterém Minnesengři také v písničce zpívali.

Ta nejspíše nejznámější nejpůvabnější písnička opěvující výlov ale patří rybníku při vesnici Tálín u Protivína. Narodila se v 19. století zřejmě přičiněním houslisty Jana Procházky ze Žďáru a jeho kamaráda klarinetisty Martina Bláhy z Maletic v době jejich mládí. A slova písničky Už se ten Tálínskej rybník nahání by měla nabýt aktuálnosti opět letos v listopadu.

Nahrávka Waldemara Matušky jihočeské písně Už se ten Tálinskej rybník pro televizní pořad Dobrý večer s Waldemarem, s orchestrem Václava Hybše, pochází z února roku 1971.

Tálinskej rybník vstoupil i do populární hudby 60. let, a to zásluhou textaře Františka Řebíčka a písničky pro zpěváka Václava Neckáře Moře, to není Tálinskej rybník s hudbou Mojmíra Ballinga.

Čtěte také

Velmi dobře textující mistr zvuku, tak lze pojmenovat Františka Řebíčka. Od raných 50. let se tento vyučený jemný mechanik totiž živil jako zvukař ve službách Supraphonu, ale vedle toho napsal slova k velkým českým šlágrům a velmi známým písničkám jako Bláznova ukolébavka, Už mi, lásko, není dvacet let, Ukolébavka pro koně nebo Bílý sníh se snáší. Bohužel, letos v dubnu, před svými devadesátinami, František Řebíček dopsal svůj životní příběh.

Vyznavačům Petrova cechu, ale samozřejmě nejenom jim, věnoval Multisonic Karla Vágnera před osmnácti roky docela sympatické album Písničky o rybách a rybářích. A tam má známý herec a vášnivý rybář Rudolf Hrušínský mladší, říjnový jubilant, zpívá písničku autorů Pavla Krejči a Tomáše Vondrovice s výmluvným názvem Petrův zdar!

Rybář je bloud, nechce se hnout od té vody, kde prý ryby mají plout, to kdysi zpíval Ladislav Vodička. A tato skladba nebude také chybět v rybářských Světlech ramp podobně jako jemně zazpívaná lidovka Lovili rybáři v podání Cimbal Classicu Dalibora a Katky Štruncových a také slangová konverzačka Louise Armstronga a Binga Crosbyho Gone Fishin´, Na rybách.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související