Bouřky a bouřlivé počasí v písničkách

8. srpen 2021

Vskutku bouřlivé léto zažíváme. Toto spojení teď není užito ve významu přeneseném, ale v meteorologickém jako atmosférický jev se silným větrem a deštěm a často bohužel i ničivými, nebezpečnými projevy. V hudební půlhodince Světla ramp předložíme pár důkazů, že toto téma v různých významových rovinách se objevilo i v písničkách.

V jedné z nich se dotkneme vpravdě renesanční osobnosti, letošního srpnového jubilanta Jiřího  Srnce, který výrazně vstoupil do několika uměleckých oborů. Vystudoval střední školu grafickou, pak klavír na konzervatoři, aby potom absolvoval studium na loutkářské fakultě pražské DAMU.

A své dovednosti a profese režiséra, scénografa, výtvarníka, loutkáře i hudebního skladatele Jiří Srnec uplatnil ve svém Černém divadle, které vstoupilo do povědomí vystoupením na světoznámém festivalu ve skotském Edinburghu.

Jiří Srnec spolupracoval i s divadlem Semafor, Laternou magikou, Divadlem Spejbla a Hurvínka i státní operou v Mnichově a je spoluautorem kvalitních šansonů jako Amfora, Má cesta nebo Bouřka ve spolupráci s textařem Pavlem Koptou. Písničku Bouřka natočil Waldemar Matuška v roce 1970 s orchestrem Luďka Švábenského.

Čtěte také

Další písničkovou Bouřkou bude česká verze světoznámé kompozice Jimmyho Webba MacArthur Park, kterou proslavili herec irského původu a filmový představitel nesmlouvavých, houževnatých chlapíků Richard Harris a pak také v disco úpravě Donna Summer. S textem Pavla Vrby ji natočila právě hlavně pod jejím vlivem před čtyřmi desítkami let Helena Vondráčková s názvem a slovesným pojetím, které vyhovuje zaměření těchto Světel ramp.

Pořad přinese též vyprávění o nejslavnějším a už letitém standardu, který se vztahuje k tomuto tématu – Stormy Weather, Bouřlivé počasí, a také legendární psycheledický song před padesáti roky zemřelého Jima Morrisona a kapely The Doors – Riders On The Storm.

A vše uzavře Bouře, tedy (jiho)české folk-rockové uchopení songu Dona McLeana Ready for the Storm Pavlínou Jíšovou a skupinou Nezmaři.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související