Zuzana Krónerová, Michal Horáček, Zdenek Merta i Fero Fenič vzpomínají pod Světly ramp na Hanu Hegerovou

24. říjen 2021

„Milan Lasica a Jaro Filip napsali tuto písničku pro jednu herečku do televizní relace Ktosi je za dverami, a shodou okolností tou herečkou jsem byla já. Potom jsme v divadle tuto scénku s touto písničku zopakovali. Na tom představení byla i paní Hana Hegerová.“

„Velmi se jí Čerešně líbily a šla pak za Milanem Lasicou, protože byli dlouholetí přátelé, a požádala jej, zda by si tuto píseň mohla vzít do svého repertoáru. Pak v jejím podání vešla do povědomí díky filmu Pelíšky. A mně se nakonec splnil sen, že jsme si s paní Hankou při předávání Ceny Nadácie Tatra banky za umenie v Bratislavě mohly Čerešně zazpívat společně, každá jednu sloku. A pak jsme si potykaly.“

Tak vzpomíná známá slovenská herečka Zuzana Krónerová na krásnou  písničku Čerešně, potažmo na velkou šansoniérku Hanu Hegerovou v pořadu Světla ramp. 

Čtěte také

Ten však uvede jiná skladba – Kdo by se díval nazpátek, autorů Petra Hapky a Michala Horáčka pro Hanu Hegerovou, avšak my se pod Světly ramp zpravidla díváme nazpátek. Náležitý důvod nám k tomu tentokrát dává nedožité říjnové jubileum nezapomenutelné zpěvačky Hany Hegerové, doprovázené vedle jiného frankofonním kompilačním albem Supraphonu Merci, ale především skvělou knihou, rozsáhlým dokumentárním románem autora Tomáše Padevěta Carmen – Skutečný život Hany Hegerové.

Na této velmi působivé a plastické knize pracoval Tomáš Padevět deset let, i v přátelské součinnosti s paní Hegerovou.  A křest této knihy v Paláci knih Luxor v Praze na Václavském náměstí byl v uplynulém úterý pěkným důvodem setkání řady osobností spjatých s Hanou Hegerovou.

Ty přispěly svými vzpomínky na paní Hanu Hegerovou, která odešla kamsi výš letos na jaře, do této půlhodinky – Světla ramp. Vedle Zuzany Krónerové to byli textař Michal Horáček, skladatel a klavírista Zdenek Merta, režisér Fero Fenič i výtvarnice, zpěvaččina sestřenice Alžběta Vlčková. A toto zajímavé „leporelo vzpomínek“ doprovodí působivé písničky paní Hany Hegerové – Denim Blue, Santa Lucia, Jak bolí léto nebo Cesta.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související