Hot Rod Lincoln a vzpomínání na ty, kteří odešli v minulých týdnech

3. říjen 2021

V kaleidoskopickém vydání Světel ramp vzpomeneme zářijových odchodů několika zajímavých osobností z různých hudebních žánrů. A jednoho z nich na pozadí „automobilové“ písničky Hot Rod Lincoln.

Jejím autorem a prvním interpretem byl písničkář vyrůstající v Montaně Charlie Ryan, který v ní v 50. letech původně reagoval na jinou písničkou a popsal závod lincolnu s cadillacem. Lincoln vyhrál, nicméně řidič skončil v „péči“ policie, z níž ho vysvobodil až rodič. Proto si jeho otec na začátku a na konci příběhu stýská: „Synu, donutíš mě pít! Pokud nepřestaneš řídit ten Hot Rod Lincoln.“

S touto rockabilly písničkou měl potom jistý úspěch také countryový zpěvák Johnny Bond, ale po více než deseti letech vdechla tomuto songu nový život zajímavá country kapela z Michiganu se jménem inspirovaným, řekněme, science fiction seriály Commander Cody and His Lost Planet Airmen.

Jejím vedoucím členem byl zpěvák, pianista a také spisovatel George Frayne IV, který zemřel před více než týdnem ve věku 77 let. A i když Commander Cody a jeho Lost Planet Airmen měli řadu velmi dobrých vlastních písniček, jejich bezpochyby největším hitem byl v roce 1972 právě upravený Hot Rod Lincoln.

Malou vzpomínku si pod Světly ramp ale také zasloužili Don Maddox, poslední z legendární sourozenecké countryové sestavy The Maddox Brothers and Rose, baskytarista a spoluzakladatel slavné anglické rockové kapely Status Quo Alan Lancaster i Maria Mendiola, polovina španělské dvojice Baccara, která byla v 70. letech populární na evropském kontinentu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související