Žijte doma s květinami, vzkazuje floristka a autorka výstavy orchidejí

27. březen 2019

Podivuhodné tvary a pestré barvy orchidejí zkrášlily skleník Fata Morgana v pražské botanické zahradě. Expozici připravila floristka Klára Franc Vavříková, se kterou se tu také setkala autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová.

„Nejsložitější bylo zkoordinovat podmínky skleníku s nároky orchidejí a potom ještě tou floristickou částí a zavěšením všech konstrukcí. Museli jsme spolupracovat s botaniky i horolezci, ale jinak samotná expozice vznikala poklidně,“ popsala Klára Franc Vavříková.

Ta původně chtěla být zahradní architektkou, ale ještě než dokončila vysokou školu, začala pracovat na floristických projektech. „Pak už mě to nikdy nepustilo, i když na střední škole to bylo to poslední, co jsem chtěla dělat. Jsem zářný příklad toho, že odříkaného největší krajíc,“ směje se.

Květiny se prolínají jejím životem odmalička. „Jsem z venkova, za domem jsme měli rozkvetlé prvosenkové stráně, pořád jsem na loukách sbírala nějaké kvítí, něco pletla. Pak jsem babičce zachránila asparágus a byla jasná volba, že jdu na zahradnickou školu,“ vzpomíná.

Orchideje, to nejsou jen Phalaenopsis. Poradíme, jak pěstovat i jiné druhy

Orchidej rodu Paphiopedillum

Orchideje jsou patrně nejrozmanitější a nejbohatší čeledí z říše rostlin. Ve volné přírodě rostou ve všech klimatických pásmech, od subarktické tundry až po deštný prales. Vyskytuje se více než 20 tisíc druhů, ale přesně je asi nikdy nikdo nespočítá.

Ve floristice se podle ní snoubí zahradničina s uměním. Ostatním ženám vzkazuje, aby se nebály kupovat svazky květů nebo někde ustřihnout nějakou větvičku. „Ať s těmi květinami alespoň žijí doma, ať mají na stole řezavé květiny, hrnkové květiny. Život s květinami je to nejdůležitější a klid z květů podle mě uspokoj každou ženu,“ dodává Klára Franc Vavříková.

Její výstava orchidejí přilákala do Botanické zahrady i herečky Ivanu Chýlkovou a Jitku Asterovou. „Já jsem prapůvodně milovala polní kvítí, potom přišla taková trochu neláska kvůli tomu, že jsme měli hodně pokojových květin a já je musela zalévat a ani se mi v podstatě moc nelíbily, ale jak jsem starší a mám chalupu, tak mě baví si něco vypěstovat,“ prozradila Jitka Asterová.

Spustit audio

Související