Jarní květiny, skořápky a peříčka se hodí na velikonoční výzdobu

13. duben 2017

Tulipán, narcis nebo krokus patří k Velikonocům. Ale také dekorace z peří, plata od vajec nebo skořápek. Tři floristé z Jihočeského a Plzeňského kraje se sešli na velikonoční květinové show v Třeboni. Ukázali lidem, jak snadno zkombinovat květiny a materiály na velikonoční výzdobu.

„Pro je symbolem velikonoc narcis. Lidé si mohou koupit například drobný malý narcis v květináčku, pak si mohou doma vzít misku nebo košíček, vyložit z lesa přineseným mechem a k tomu přidat jakékoli rašící větvičky, vajíčko, peříčko. Tak mají krásnou dekoraci, která vydrží několik týdnů,“ radí floristka Jitka Klestilová.

Hana Kindlmanová-Šebestová doporučuje veselé barvy a hodně květin. „Já miluji jarní truhlíky, to jsou ty nejhezčí, co mám během roku za okny. Dala bych tam všechny jarní cibuloviny a někdo to může ladit do barev tón v tónu, ale klidně mohou vznikat i kontrasty, protože jaro je veselé,“ říká.

Cibuloviny má rád i Jan Milt. „To je moje oblíbená kombinace na jaro, ale na druhou stranu spousta dekorací se dá najít v přírodě a dá se to různě kombinovat, aby to bylo veselé,“ připomíná. Na velikonočních vazbách floristů se ještě objevují skořápky, plata od vajec, lýko, suché větvičky a trávy nebo figurky zajíčků.

Floristé přivezli jarní inspiraci na akci Květinová Třeboň
autor: pfr
Spustit audio