Žena, s jejíž prací se setkal každý divák a posluchač, oslavila 70. narozeniny

15. září 2018

„To je jedno z dědictví, které mi zanechal otec a za které jsem vděčná,“ usmívá se Olga Walló, když má říct, jak přišla ke svému kurióznímu příjmení.

Známá česká dabingová režisérka, psycholožka, překladatelka a spisovatelka, dcera režiséra K. M. Walló se narodila před sedmdesáti lety, 10. září 1948.

„Otec velmi dbal na to, abych byla už při narození zapsána bez koncovky ová. A dokonce jsme byli uvedení v padesátých letech ve slovníku jako příklad nepřechylného příjmení,“ vysvětluje.

Přímá demokracie nás nevyvede ze současného marasmu, říká Erik Tabery

Erik Tabery

„Problém vidím v tom, že nám jakoby dochází dech a trpělivost a hledáme, jako už tolikrát v minulosti, nějakou zkratku,“ říká novinář Erik Tabery, když se zamýšlí nad českou společností.

„Otec totiž říkal: To je velmi dobré plakátové jméno a nesmíš ho provdat. Takže, vzdor tomu, že jsem se provdala, tak jméno jsem si nechala,“ uzavírá.

Olga Walló původně studovala psychologii a filosofii, ale po srpnu 1968 bylo jasné, že ji v tomto oboru mnoho pšenky nepokvete. „Rodiče se tehdy báli doby, která přicházela, a otec prohlásil, že by bylo dobré, abych se raději držela dabingu,“ popisuje osudové rozhodování nositelka prestižní Dabingové ceny Františka Filipovského.

Vyprávění Olgy Walló si můžete poslechnout v pořadu Jihočeši.

autoři: Hana Soukupová , Filip Černý
Spustit audio

Související