Šachista vydá při partii stejně energie jako běžec za 20 kilometrů, říkal vicemistr Evropy Ivan Hausner

29. duben 2023

Ve věku 70 let zemřel 19. března 2023 šachista Ivan Hausner. Pražský rodák měl druhý domov v Soběšicích, vesnici napůl cesty mezi Strakonicemi a Sušicí. Právě tam v roce 2017 vznikl rozhovor pro cyklus Jihočeši, který přinášíme jako vzpomínku.

„První silný mezinárodní turnaj jsem hrál v roce 1976 v Děčíně,“ vzpomínal šachista Ivan Hausner na své internacionální zážitky. Tam porazil sovětského velmistra Lva Alburta.

„Naše hra byla pro mne zajímavá z několika hledisek. Jednak byla tehdy vyhodnocena jako jedna z třiceti nejlepších partií světa za uplynulé pololetí a za druhé, Alburt si během našeho zápasu pořád četl nějakou knížku,“ vyprávěl.

Jeho soupeř vlastně četl na turnaji neustále. „Až později jsem zjistil, že to byla učebnice angličtiny. Když po nějakém čase emigroval do Ameriky, tak jsem ho pochopil. No, a do třetice, on tu partii vzdal tak, jak se mi to potom už nikdy v životě nestalo. Zastavil hodiny, vstal, podal mi ruku a uklonil se,“ popisoval český šachista.

Ivan Hausner pak nasbíral řadu šachových úspěchů. V roce 1992 obsadil na mistrovství Evropy stříbrnou pozici, hned za legendárním Kasparovem.

To, že si jeho soupeř v Děčíně během zápasu opakoval slovíčka, ale neznamená, že jsou šachy pouhou legráckou. „Udává se, že za partii vydá šachista tolik energie co běžec za dvacet kilometrů,“ vysvětloval Ivan Hausner a připomínal, že šachisté běžně na turnajích hubnou.

Vyprávění Ivana Hausnera o svérázném světě šachového sportu si poslechněte v cyklu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.