Zemědělci mezi sebou vybrali téměř 300 tisíc korun na nový plicní ventilátor pro táborskou nemocnici

9. září 2020 16:01

Ventilátor věnovala nemocnici v Táboře Agrární komora. Lékaři jej využijí nejen pro pacienty se srdečním selháním nebo plicními chorobami. 

Podle primáře interního oddělení kardiologie Rostislava Krále může ventilátor pomoci i pacientům s těžší formou nemoci Covid-19:

„Měli bychom se poučit z první vlny. Řada těchto respiračních onemocnění má sezónní výskyt a to znamená, že když tady ten přístroj teď stojí přikrytý na koronární jednotce, protože izolační lůžko máme teď zrovna volné, tak během října a listopadu může být všechno jinak,“ sdělil Rostislav Král.

Čtěte také

Jihočeští hygienici zaznamenali za úterý 56 nových případů koronaviru. Je to rekordní nárůst od vypuknutí šíření nákazy. Před tím byla nejvyšší hodnota za 24 hodin 40 nových pacientů.

Podle hygieniků šlo v osmnácti případech o kontakt s potvrzeným případem v rodině, v devíti na pracovišti a v devíti na dalších místech bez vzájemné souvislosti. Dva případy souvisely s hromadnou venkovní akcí a čtyři s dětským táborem. Další se pak týkal občana Ukrajiny a jeden navrátilce z Chorvatska, kteří byli testováni po příjezdu do republiky.

Momentálně je podle informací Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích v regionu 409 případů koronaviru. Od začátku šíření nákazy v kraji onemocnělo 926 lidí.

Spustit audio

Související