Je důležité pamatovat si, zvláště pokud jde o vlastní národ

7. září 2020

Dopoledními hosty Českého rozhlasu České Budějovice byli Tomáš Trantina a Soňa Petráková z jihočeské pobočky Paměti národa, respektive společnosti Post Bellum.

Centra Paměti národa umožňují přiblížit se k zajímavým svědectvím v regionech a natáčet rozhovory s pamětníky ve studiích v blízkosti jejich domova. Kromě dokumentaristiky se pobočky věnují vzdělávacím projektům, pořádají výstavy, setkání, besedy a spolupracují s místními médii a úřady.

Jednou z těchto poboček je i ta českobudějovická. Její nejbližší zářijovou akcí je takzvaný Běh pro Paměť národa. Mottem je slogan „Běžíme proto, abychom nemuseli utíkat.“

Kromě morálního důvodu je tu ale i důvod finanční.

„Každé zaplacené startovné je darem pro Paměť národa a my ho využijeme pro další natáčení pamětníků v našem regionu,“ říká Tomáš Trantina, ředitel Paměti národa Jihočeský kraj.

Celá akce je připomínkou, abychom nezapomněli na osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu, disidentů, všech bojovníků za svobodu a výtěžek Běhu pro Paměť národa umožní natočit a uchovat další stovky jejich příběhů.

To ale není jediná akce, kterou Paměť národa pořádá. O těch další, například výchovně-vzdělávacích mluví v rozhovoru s moderátorkou Evou Kadlčákovou Soňa Petráková, vedoucí vzdělávání a produkce Paměti národa pro Jihočeský kraj. Více si můžete poslechnout v online záznamu pořadu Dopolední host Českého rozhlasu České Budějovice.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio