Chcete být dárkyní mateřského mléka? V českobudějovické nemocnici je to možné

8. září 2020 07:53

Pokud se dítě narodí předčasně nebo nemocné, může se stát, že maminka nemá svého vlastního mateřského mléka dostatek. Pak může pomoci pouze banka mateřského mléka.

V České republice jsou pouze čtyři banky mateřského mléka. Jedna z nich sídlí na Neonatologickém oddělení Nemocnice České Budějovice.

„Maminky, které se chtějí stát dárkyněmi mateřského mléka, kontaktují sestru z Banky mateřského centra. Projdou pohovorem, při kterém je jim vysvětleno vše o odběrech, zacházení a uchovávání odebraného mléka. Následně je proveden odběr krve na HIV, syfilis
a hepatitidu B a C. Pokud je vše v pořádku, pro zmražené mléko si v rámci Českých Budějovic a okolí do 40 kilometrů přijede sestra z banky mateřského mléka. Dárkyně musí darovat minimálně 1 litr mléka týdně,“ uvádí primář Neonatologického oddělení Jiří Dušek.

Čtěte také

Přivezené mléko je vyšetřeno mikrobiologicky a také analyzátorem mateřského mléka na tuky, cukry, bílkoviny a energetickou hodnotu. Poté je pasterizováno a uskladněno
v mrazících boxech, odkud je distribuováno na jednotlivé stanice oddělení, popřípadě i mimo oddělení.

„Moc si vážíme všech maminek, které jsou ochotny udělat něco navíc a darují mateřské mléko. Jejich mléko zkvalitňuje péči o nedonošené a nemocné děti,“ děkuje primář Jiří Dušek.

Mléko je možné odevzdávat přibližně do 6 měsíců věku svého dítěte. Za každý litr dostává dárkyně od banky finanční příspěvek, který by měl sloužit především ke zkvalitnění její výživy po dobu kojení.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Nemocnice České Budějovice
Spustit audio

Související