Zdena Kolářová: Udělej to líp

20. červen 2023

Současná doba je charakteristická zvýšeným výskytem kritiků na jeden metr čtvereční.  Znají na všechno recept. Velké možnosti mají na sociálních sítích, kde jim anonymita umožňuje opřít se do problému prostřednictvím nadávek a sprosťáren.

Vyjadřují se k výkonu herců v televizi, věděli by si rady s řešením důchodů, nebo válečné krize i se státním rozpočtem, pletou se i do lékařského řemesla. Prostě vědí všechno.

Jejich pivní mozol naznačuje, že vše řešili s podobnými mudrlanty, jako jsou oni, někde u piva, a tak jim přece nebude nikdo nic povídat. Hospoda byla v Čechách vždycky považována za univerzitu života.

Jak to tak bývá, každý z nás má pocit, že nosí v torně maršálskou hůl. Mám po ruce osobní příklad. Když jsem kdysi nabyla dojmu, že už o novinařině, zejména té rozhlasové, vím všechno, chtěla jsem to dát na vědomí i svému okolí.

Po vyslechnutí pořadu jednoho svého kolegy jsem začala mudrovat, co bylo špatně, proč tam byla taková nevhodná hudba a nebylo to zajímavé a nemělo to žádnej šmrnc.

Můj zkušený kolega, který rozhlas ovládal dokonale, mě poslouchal, a když už to moje remcání nemohl vydržet, procedil nakvašeně mezi zuby: „Když seš tak chytrá, udělej to líp.“

Trochu jsem se urazila, ale pak jsem to vzala jako výzvu. Za téma jednoho literárního pořadu jsem si vybrala Petra Voka. Přehrabala jsem hromady knih, zajela do třeboňského archivu, po večerech jsem ťukala na stroji text, který jsem mnohokrát přepisovala, abych velmože jihočeského dominia vylíčila se vší úctou a odpovědností.

Ten šťouchanec, ta věta od mého kolegy mi moc pomohla a provázela celý můj novinářský život. A hodila se i v běžném životě.

Až se vám zase bude chtít něco kritizovat, vzpomeňte si na větu „Tak to udělej líp!“ Třeba vás tahle formulka taky někam posune.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Služba v obchodě

    Kdysi jsem toužila stát se prodavačkou. Nadchla mě letní brigáda v obchodě s bižuterií. Protože jsem v minulém životě byla patrně straka, moc se mi prodej cingrlátek líbil.

  • Zdena Kolářová: Klubalky

    Jsem člověk praktický a spořivý. Nesnáším, když se vyhazují věci, které by mohly ještě sloužit, když se kupují všelijaká udělátka, bez nichž se v domácnosti člověk obejde.

  • Zdena Kolářová: První lásky

    V současné době najdeme ve všech médiích tolik rozhovorů s takzvanými celebritami, že člověk ztrácí přehled o tom, co kdo řekl.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.