Zdena Kolářová: Služba v obchodě

9. červen 2023

Kdysi jsem toužila stát se prodavačkou. Nadchla jsem se na letní brigádě v obchodě s bižuterií. No, protože jsem v minulém životě byla patrně straka, moc se mi prodej cingrlátek líbil.

Ale rodiče rozhodli, že půjdu studovat, a připravili mi tak mnohaleté soužení s deskriptivou, strojnictvím a jinými ušlechtilými vědami, které jsou určeny pro jinou hlavu, než je ta moje.

Za pult jsem se dostala až v pozdní dospělosti, kdy mi vrátili živnost po tátovi. Když onemocněla prodavačka v naší cukrárně, musela jsem jít za pult já. Tak jsem zjistila, že to není tak lehké řemeslo, jak jsem si kdysi představovala.

Musíte respektovat přání zákazníků, vydržet jejich trochu pomatené rady, abyste piškot pekli z droždí, musíte znát složení potravin, včas objednat zboží, kontrolovat expirační dobu a tak dále. A při tom všem stát  pořád na nohou.

Základní povinností každé prodavačky je dobře se starat o zákazníky. V některých obchodech se tahle nepsaná zásada někam ztratila. Dám příklad… Byli jsme na výstavě. U jednoho z mnoha stánků stály dvě prodavačky, které nabízely sýry. Měly vlasy rozpuštěné do půli zad a jejich zcela zaujatá debata byla patrně o nových účesech, protože se náhle začaly probírat jedna druhé v hlavě, házely si lokny dozadu, pak si kroutily jakýsi bobík v zátylku.

Vlasy poletovaly nad vystavenými sýry jako tráva při senoseči. Ty sýry byly sice balené, ale tam, kde jsou potraviny, takové způsoby prostě nepatří. „Jste fakt krásné, ale já bych chtěl radši nakoupit, “ pravil můj doprovod ironicky.

Umělé řasy neochotně přemístily pohled směrem k nám a bylo nám vydáno požadované zboží. Slyšíte správn … vydáno…  Beze slova a s pohledem, který by zabil i koně.

Moje máma byla prodavačka a měla jedno pravidlo. Obchod je služba, kdo neumí, nebo nechce sloužit, ten za pult nepatří. Já myslím, že s tím se dá docela dobře souhlasit.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Klubalky

    Jsem člověk praktický a spořivý. Nesnáším, když se vyhazují věci, které by mohly ještě sloužit, když se kupují všelijaká udělátka, bez nichž se v domácnosti člověk obejde.

  • Zdena Kolářová: První lásky

    V současné době najdeme ve všech médiích tolik rozhovorů s takzvanými celebritami, že člověk ztrácí přehled o tom, co kdo řekl.

  • Zdena Kolářová: Judy

    Pamatujete si ještě na televizní seriál, v kterém byla hlavní postavou opice Judy? Žila sice v zajetí, ale s velkou dávkou svobody, protože patřila osvícené vědkyni.