Zdena Kolářová: Judy

3. duben 2023

Pamatujete si ještě na televizní seriál, v kterém byla hlavní postavou opice Judy? Myslím, že to byla šimpanzice. Žila sice v zajetí, ale s velkou dávkou svobody, protože patřila osvícené vědkyni, která opicím rozuměla.

Když v televizi dávali tenhle seriál o Judy, seděl můj malý syn vždycky v křesílku před obrazovkou a nedal se ničím vyrušit. No, kdo by ho taky rušil, byla jsem ráda, že chvíli sedí a necloumá s věcmi, které si s oblibou házel na hlavu.

Pak onemocněl a banální zdravotní problém přešel do neuvěřitelné fáze zápasu o život. Ležel dlouho v nemocnici a já jsem nevěděla, jak mu ten pobyt ulehčit. Docela náhodou  jsem objevila v hračkářství chlupatou, čtyřiceticentimetrovou opici.

Samozřejmě, že dostala  jméno Judy a malý Péťa ji nepustil z ruky. Míval ji posazenou na parapetu okna ještě v patnácti, když už byl samozřejmě dávno zdravý. Neusínal s ní, ale musela tam být.

Přešla léta a do jeho života vstoupily jiné utěšitelky než Judy, která skončila v igelitovém pytli v nástavci skříně, kam dáváme málo používané věci. Chtěla jsem ten prostor onehda vyčistit, jenže k tomu potřebuji někoho, kdo vyleze na žebřík. A tak se syn uvolil, že se do toho dá se mnou.

Snášel dolů všelijaké balíky s rezervním povlečením, broušeným sklem, které nikdo nechce, a já nemám sílu ho vyhodit, s ubrusy, které jsem kdysi nadšeně vyšívala, a teď taky nemám sílu se jich zbavit.

„Hele, tady je Judy,“ ozval se synův hlas. Šedivá bradka se na štaflích dojatě usmívala. „ No, tu asi taky vyhodíme, ne?“ řekla jsem neopatrně. „Vyhodíme?!!“ zaznělo výhrůžně. „Ty bys všechno vyhazovala. Vadí tady někomu?“

Judy byla opět opatrně zabalena do igelitového sáčku a uložena do skříně. Nemyslete si, že je můj syn podivín, který si pár let před důchodem hraje s plyšáky, ale myslím, že osamělé stonání v nemocnici, kdy mu bylo pět let a hodně zle, svázalo navěky jeho podvědomí s Judy, která byla tehdy s ním. Pro někoho možná nepochopitelné, pro mě už ne.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Komunitní centra

    Česká televize nabízí ve své programové skladbě docela nenápadné pořady, které jsou moc zajímavé, ale protože jsou v nešikovném čase, moc se o nich neví.

  • Zdena Kolářová: Tamponáda

    Dlouho jsem si myslela, že tamponáda je něco jako fanfára, tedy cosi slavnostního. Časem jsem přišla na pravý význam a vyděsila se, jestli jsem slovo nepoužila nevhodně.

  • Zdena Kolářová: Příroda

    Závidím lidem, kteří celý život věnovali přírodě. Jak můžou, tak do ní utečou, dělají pro ni úžasné věci. Nevadí jim spát pod širákem, na pařezu si „píchnou“ konzervu.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.