Zdena Kolářová: Komunitní centra

28. březen 2023

Česká televize nabízí ve své programové skladbě docela nenápadné pořady, které jsou moc zajímavé, ale protože jsou v nešikovném čase, moc se o nich neví.

Jeden se jmenuje „Z metropole“ a je o památných, nádherně opravených domech v našem hlavním městě, o dvorcích, které kultivují obyvatelé vnitrobloků, o historii a lidech.

Nedávno v jednom jeho díle představovali  činnost komunitního centra, jehož členové zvelebili prostor jednoho takového vnitrobloku. Kdo z obyvatel okolních domů chce, může tam mít svůj záhon na zeleninu, kdo chce, může si v létě opékat buřty při společném ohníčku, pořádají tady malování pro děti a scházejí se tu i staří lidé. Prostě úplný zázrak.

Do jejich komunity patří i dva staří chlápci, kteří velkou část života prožili jako bezdomovci. A kus existence také ve vězení. Za pár korun sečou trávu, sklízejí ovoce, opravují, co je třeba. Zkrátka dělají to, nač ostatní nestačí nebo se jim do toho nechce. Za peníze, které dostanou, si mohou zaplatit ubytovnu a konečně mají  možnost žít důstojnější život.

Poslouchala jsem, co říká hlavní organizátorka, mimochodem už od pohledu velmi harmonická osobnost, a říkala si, jak je báječné, že se někdo narodí s darem mít nápady i vůli uvést je do života a  potěšit všechny  kolem sebe.

Takoví lidé nenadávají, že se kolem nich nic neděje, že všechno stojí za houby a nikdo nic nedělá. Oni to prostě udělají sami. A skoro vždycky se najde někdo, kdo se přidá.

Mimochodem - tentýž večer jsem v televizi viděla i záznam z otevírání jakéhosi nočního klubu. Nahotinky tam couraly v prostoru jako zbloudilé planety, špulily kačeří rtíky na každého, kdo šel okolo, a s kadeří spadlou křes oko mrkaly na potencionální nápadníky.

Asi už víte, proč jsem si vzpomněla na onu usměvavou paní z komunitního centra a na jeden malý dvorek uprostřed Prahy, že?

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Tamponáda

    Dlouho jsem si myslela, že tamponáda je něco jako fanfára, tedy cosi slavnostního. Časem jsem přišla na pravý význam a vyděsila se, jestli jsem slovo nepoužila nevhodně.

  • Zdena Kolářová: Příroda

    Závidím lidem, kteří celý život věnovali přírodě. Jak můžou, tak do ní utečou, dělají pro ni úžasné věci. Nevadí jim spát pod širákem, na pařezu si „píchnou“ konzervu.

  • Zdena Kolářová: In vino veritas

    Pamatuji si ještě na doby, kdy v socialistickém  pohostinství doznívaly ozvěny prvorepublikové kultury. Jít do restaurace, to byl velký svátek. Tedy alespoň v naší rodině.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.