Zdena Kolářová: Tamponáda

2. březen 2023

Dlouhá léta jsem si myslela, že tamponáda je něco jako fanfára, tedy cosi slavnostního. Časem jsem přišla na pravý význam tohoto slova a vyděsila se, jestli jsem je nepoužila někde tak nevhodně, že bych byla pro legraci.

Novinář totiž občas zabrousí i do oborů, o kterých nic neví. Když je dost zkušený, neznámým pojmům se vyhne a doma dohledá správné vysvětlení.

Jen pro upřesnění, tamponáda je zdraví ohrožující stav kolem osrdečníku, tedy nic, co by si zasluhovalo nějaké fanfáry. A když, tak pouze ze sanitky.

Zjistila jsem, že při používání cizích slov z oblasti medicíny, si lidé počínají poměrně dost neuváženě. V čekárnách před lékařskými ordinacemi zaslechnete názvy diagnóz, nad kterými by se podivil i Hippokrates.

Když jakási paní vyprávěla v čekárně, že musela dělat kolečko vyšetření po doktorech a ještě ji čeká kynologie, mysleli jsme, že se její informace týkají jejího pejska. Podrobnějším popisem se čekající pacoši dozvěděli, že má velkou starost před „obnažováním“, i když je to u doktora. Takže teprve pak všem došlo, o jaký lékařský obor se pravděpodobně jedná.

Používání slov ve vyprávění té paní bylo, jak vidíte, dost netradiční. Copak vám někdy nějaký lékař řekl, abyste se obnažili, když potřeboval, abyste si odložili?

No jo, čeština má spoustu zákoutí a kliček, do kterých se můžeme zamotat. Docela mne baví hrát si se slůvky, jejichž spojení potěší tím, že přinesou nová a třeba výstižnější vyjádření.

Ale snažím se řídit radou mého zkušeného kolegy, kterou mi kdysi dal. Nepoužívej zbytečně cizí slova a nevytahuj se na posluchače, že toho víš víc než oni. Mluv srozumitelně a oni tě budou rádi poslouchat.

Rada k nezaplacení, která se myslím hodí i v jiných oborech, než je novinařina.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: In vino veritas

    Pamatuji si ještě na doby, kdy v socialistickém  pohostinství doznívaly ozvěny prvorepublikové kultury. Jít do restaurace, to byl velký svátek. Tedy alespoň v naší rodině.

  • Zdena Kolářová: Přátelství

    Když je člověk mladý, překonává všechna příkoří života, třeba se slzami, zato s rychle se hojícími ranami. Před sebou má totiž pořád nějaké události.

  • Zdena Kolářová: Pelargonie

    V poslední době byl u nás doma poměrně velký provoz. Děti, návštěvy, známí, pořád někdo přicházel, jedl, chtěl kafe nebo napít, popřípadě něco dobrého.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.