Zdena Kolářová: Pelargonie

27. leden 2023

V poslední době byl u nás doma poměrně velký provoz. Děti, návštěvy, známí, pořád někdo přicházel, jedl, chtěl kafe nebo napít, popřípadě něco dobrého.

Když se vír spotřeby uklidnil, zůstala jen prázdná lednička a disharmonický byt. A rozlilo se  uklidňující ticho. Venku se šíralo, poletoval sníh a mně se nějak nechtělo likvidovat všechno to nádobí, drobečky a rozházené pantofle v předsíni.

Tak jsem si sedla do zimní zahrady, kde  ráda koukám na kytky. Těm uvnitř bylo tak dobře, že to ibišek dal najevo dvěma sytě žlutými květy. A za okny, ve sněhové cloně, svítily rudé paličky pelargonií, které stály vzpřímeně, jako by se nechumelilo.

Pořád jsme odkládali jejich zazimování, až bylo pozdě. Pozoruhodné je, že se nekonalo žádné pelargonské fňukání v podobě zvadlých listů a květů. Pelargošky kvetou vesele dál, roztávající sníh spotřebovaly do svých věčně žíznivých kořínků a vůbec to nevypadá, že by se dožadovaly péče a pozornosti.

Možná, že to je trochu neobvyklé srovnání, ale napadlo mne, že jsou jako někteří lidé. Nefňukají, nehroutí se, když je zebou nohy, stojí nebojácně ve všech časech a dodávají odvahu lidem kolem sebe.

Ti stateční – lidé i kytky – ještě dokážou kvést a dělat svým optimismem radost. Kdybych měla erb, dala bych si do něj  pelargonii. Nezlomnost a statečnost mi vždycky imponovaly. Možná proto, že jsem jich sama neměla dost.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.