Zdena Kolářová: Nenechme se otrávit

12. prosinec 2022

V poslední době mám nějakou mrzutou náladu. Přesto, že je tu advent, tedy doba ztišení a pokory, na kterou se pokaždé těším. Místo toho pořád někdo někde řve, sprostě nadává svému okolí a zvlášť agresivní exempláře se i perou.

Ano. Máme všichni starosti. Budeme-li mít dost peněz na jídlo a na složenky. Mladé rodiny to mají ještě těžší. Pořád jim někdo sugeruje, že jim tikají biologické hodiny a měly by mít děti. Jenže rodičovská dovolená a s ní spojené snížení příjmů, je pro ně nedostupná. Byt si nemůžou ani koupit, ani pronajmout, protože nemají zaměstnání.

Všichni litují nás, seniory, ale myslím, že mladí to mají horší. My staří máme střechu nad hlavou, už nemáme potřebu pořád si něco kupovat, děti jsou dospělé a tíha odpovědnosti leží právě na nich.

Šetřit jsme museli celý život, takže omezit pohodlí nám nedělá velké potíže. Nevím, jak to bylo u vás, ale u nás každý dostal k nedělnímu obědu jeden řízek, v zimě jsme žili všichni v kuchyni, v jiných částech bytu se netopilo a máma u televize štepovala donekonečna ponožky celé rodině.

Seprané ručníky rozstříhala, zaobroubila a než se rozpadly, používaly se na utírání rukou. Aby byla horká voda, muselo se topit v lázeňském bubnu. První jsem šla do vody já, pak máma, poté táta a a pak velké prádlo. Dnes něco nepředstavitelného.

Později, když jsem bydlela v paneláku, jsem se cachtala ve vaně celé hodiny, jeden řízek snědla jen tak pro chuť při pečení a po obědě ještě jeden, když mě „honila mlsná“.

Teď je pro většinu lidí situace jiná a nezbývá, než se s ní vypořádat s klidem. Nenecháme si přece otrávit čas svátků, na které se těšíme celý rok. Život jsou tisíce malých zázraků, všímejme si raději jich. Věřím, že nám to trochu pomůže.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Tejpování obličeje

    Už jsem se několikrát přiznala ke své slabosti využívat všelijaké novoty při péči o tělo. Celý život mám moc práce a tak mi péče v salonu dělá dobře na duši.

  • Zdena Kolářová: Poezie

    Poezie pro mne nikdy nebyla hlavním literárním zájmem, to  přiznám bez mučení. I když… Dávné objevení Jaroslava Seiferta pro mne znamenalo období láskyplného světa.

  • Zdena Kolářová: Užitečná setkání

    V životě potkáme mnoho lidí. Dobrých i špatných. Já jsem měla štěstí. Pár pitomců bych ve svém životním seznamu našla, jako každý z nás, ale ti dobří jasně převažují.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.