Parfém: příběh vraha. Jedna z nejúspěšnějších německých poválečných knih

11. říjen 2020

Víte, co měli společného Kurt Cobain, Marilyn Manson nebo Rammstein? Inspiraci. A to v podobě knihy. Jmenuje se Parfém: příběh vraha. Jejím autorem je Patrick Süskind.

Kniha Parfém: příběh vraha poprvé vyšla v Německu už v roce 1985. A byl to velký úspěch. Devět let se držela v žebříčku nejoblíbenějších knih. Čtenáře nadchl příběh šíleného psychopata s nejjemnějším nosem na světě, který svůj dar a nabyté znalosti zúročí strašným způsobem…

Hororový příběh vyšel letos v září jako audiokniha. Namluvil ji herec a dabér Jaromír Meduna. A můžeme se jen domnívat, kolik hodin strávil jejím načítáním ve studiu pod vedením režiséra Hynka Pekárka, ale konečná podoba nahrávky má celkem 10 hodin a 37 minut.

Knížka Parfém: příběh vraha se v roce 2006 dočkala i filmové podoby. 18. století, masové vraždy a opravdu výjimečný zločinec dali knize, filmu i zvukové podobě literární předlohy atraktivní kulisy. Mladík s výjimečným nosem Grenouille to měl v dětství víc než těžké. Narodil se doslova na tlejících zbytcích na pařížském tržišti, matka ho odložila, a proto putoval do sirotčince. Několikrát unikne smrti, až sám začne kvůli vůním zabíjet. Zlomovým okamžikem se stává vražda mladé prodavačky švestek.

Audioknihu Parfém: příběh vraha připravilo a vydalo vydavatelství OneHotBook. Autorem recenze, kterou mimo jiné uslyšíte v dalším vydání magazínu Kavárna, je Lucie Husárová. Kulturní magazín Kavárna můžete poslouchat online nebo si ji stáhnout do svých mobilů a počítačů.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Zdeněk Zajíček
Spustit audio