Zdena Kolářová: Užitečná setkání

11. listopad 2022

V životě potkáme mnoho lidí. Dobrých i špatných. Já jsem měla štěstí. Pár pitomců bych ve svém životním seznamu našla, jako každý z nás, ale ti dobří jasně převažují.

Když mi bylo sedmnáct, pozval mne na rande hezký vysoký chlapec. Právě promoval na právnické fakultě. Byl o šest let starší a bylo to znát. V kavárně mi poručil limonádu a poslouchal trpělivě mé humpolácké středoškolské příhody, kořeněné nevhodnými výrazy. Nenapomínal mne, ale všimla jsem si, že pokaždé sklopil oči za brýlemi a počkal, až mne to trapné žvanění přejde.

„Co čteš?“ zeptal se jednou. V tu dobu jsem nečetla celkem nic, protože jsem měla zájmy spíše marnivé než intelektuální. Chtěla jsem to zachránit, tak jsem důrazně pravila… DUMASE. To už milý Honzík nevydržel a začal se smát.

Příště mi přinesl Londonova Martina Edena, asi abych pochopila, že i v nevzdělanci dřímá možnost změnit svůj život. Tak jsem začala pravidelně číst docela jiné knížky než dosud.

Pak mne vzal na koncert klarinetisty Acker Bilka. Což byl v té době skoro přírodní úkaz. Skladby, které Bilk hrál, poletovaly ve výšce koncertního sálu lehce, jako peříčka, do kterých foukal jeho klarinet. Okouzlení z jazzu a svingu mi zůstalo dodnes.

Mimochodem na tom koncertě mi praskl zip na zádech vypůjčených šatů. Zatímco kluci ze třídy by se tomu určitě řehtali, Honzík svlékl sako a zabalil mě do něj. Tenkrát se mými obdivnými emocemi pohnula i zeměkoule. Honzík byl prostě báječný.

Když jsem dostudovala, vrátila jsem se zpátky do Budějovic a chvíli jsme si psali. Pak jsme si zmizeli z dohledu, ale já vím, že Honzík byl důležitým člověkem v mém životě. S plusovým znaménkem.

Jestli najdete ve své paměti také někoho podobného, pak jste měli velké štěstí. Jako já.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Dítě

    Před rokem vstoupilo do naší rodiny dítě. Žije s rodiči v Praze a pokaždé, když přijede, žasneme, jaké dělá pokroky. Celá rodina výská, pokřikuje, šišlá.

  • Zdena Kolářová: Zámečník

    Nějak nás doma  v poslední době opouštějí věci. Rozbil se další zámek, který už nemohl být opraven svépomocí. Na internetu jsem našla několik kontaktů na zámečnické firmy.

  • Zdena Kolářová: Rozhovor s bohem

    Chtěli byste někdy mluvit s bohem? A co byste mu řekli? Mě tahle zvláštní událost potkala. Vypnula jsem televizní zpravodajství a valily se mi hlavou ty hrozné obrázky.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.