Zdena Kolářová: Dítě

25. říjen 2022

Před rokem vstoupilo do naší rodiny dítě. Žije s rodiči v Praze a pokaždé, když přijede, žasneme, jaké dělá pokroky. Celá rodina výská, pokřikuje, šišlá, i když víme, že se to nemá.

Ten malý cvalík prostě rozzáří celou rodinu. Marcus na nás kouká pátravým pohledem, což dělal, i když byl docela maličký a hned tak si s někým, kdo se nad něj sklonil, nezadal. Očka zkoumala, zda se má usmát, nebo být nad věcí. Když zjistil, že jeho úsměv vyvolává všeobecné veselí, začal se usmívat častěji, protože ho náš povyk baví.

Při jedné návštěvě  jsem ho naučila podávat ruku. Zapumpovala jsem drobnou dětskou tlapkou, až se zatřásl. Smál se, až se zajíkal, a po celý čas návštěvy mi podával ruku. Asi stokrát.

Trošku se předváděl, protože celá rodina se stupňováním frekvence potřásání ruky dostala do fáze hysterického smíchu, což se mu líbilo. Kdyby nás někdo pozoroval, tak by asi řekl, že jsme se zbláznili. Ale byla to očistná lázeň, která nám i jemu dělala radost.

Po dvou měsících přijel chlapeček znova. „Ahoj kamaráde,“ řekla jsem, když s ním jeho máma vešla do bytu. Ten neváhal, protože už ví, že patřím do rodinné smečky, a natáhl drobnou tlapku na pozdrav. Co myslíte, že se stalo? Všichni jsme se svíjeli smíchy. Marcus se po nás rozhlédl, a když se usmál novým upířím zubem, začali jsme povykovat zase. 

Proč to říkám? Protože jsem si uvědomila, jak je úžasné narodit se do rodiny, která o dítě stojí, věnuje se mu a všichni se snaží, aby bylo šťastné. Teď jsem se ovšem dočetla, že mazlit se se svým dítětem, což byla dosud žádoucí samozřejmost, doporučovaná  psychology, budete moci pouze s jeho souhlasem, protože jinak narušujete jeho osobní svobodu.

Takže láskyplně muchlat své potomky smíte pouze, když vám to dovolí. Kdo tyhle blbiny vymýšlí, to by mě teda zajímalo.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Zámečník

    Nějak nás doma  v poslední době opouštějí věci. Rozbil se další zámek, který už nemohl být opraven svépomocí. Na internetu jsem našla několik kontaktů na zámečnické firmy.

  • Zdena Kolářová: Rozhovor s bohem

    Chtěli byste někdy mluvit s bohem? A co byste mu řekli? Mě tahle zvláštní událost potkala. Vypnula jsem televizní zpravodajství a valily se mi hlavou ty hrozné obrázky.

  • Zdena Kolářová: Stará škola

    Moje známá ovdověla, tak se jí snížily příjmy a taky se nudila. Před rokem jsem jí potkala. To byla nadšená, že si našla práci a uklízí v jakémsi domově mládeže.