Zdena Kolářová: Zámečník

19. říjen 2022

Nějak nás doma  v poslední době opouštějí věci. Rozbil se další zámek, který už nemohl být opraven svépomocí, ale potřeboval pomoc odbornou. Na internetu jsem našla několik kontaktů na zámečnické firmy.

„Vyměnit obyčejnej zámek? Pani, to nemá cenu, kupte si bezpečnostní.“ „Ale já potřebuju vsadit obyčejný zámek.“  „Vy se nebojíte, že vás vykradou? Víte, měnit zámek to se mi nevyplatí,“ kápl řemeslník božskou, proč dělá drahoty.

Hergot, nemám si koupit kvůli rozbitému zámku cela vrata? Nadávala jsem v duchu. Až třetí pokus o objednávku odborného zásahu vyšel.

Na výměnu dvou zámků přišli tři řemeslníci. Rozptýlili se po domě a do necelé hodiny byli hotovi. Vyměnili dvě vložky ve dvojích dveřích, které stály dva tisíce, práce činila čtyři a půl tisíce.

Ta částka mi vrtala hlavou. Tak jsem ráno zavolala majiteli živnosti se zdvořilou otázkou, zda se nespletl. Že jsem si na internetu hledala ceníky za podobné služby a žádnou takovou částku tam nenašla.

To jsem to chytla. Dostala jsem vynadáno. Takovou čočku, že se mi o ní ani nesnilo. Pan řemeslník mě upozornil, že není žádnej podělanej (řekl to mnohem expresivněji) zedník, aby dělal zadarmo. Že to má nejradši, když někdo zpochybňuje jeho vyúčtování.

A práskl telefonem. Nevím, jestli byl ze šlechtického rodu, že potřeboval zdůraznit svou výjimečnost, ale sprostým řevem to spíš popřel.

Řemesla mají jedno specifikum, a tím je služba. Kdo nechce a neumí sloužit, a nemám na mysli nějaké nedůstojné služebníčkování, měl by dělat něco jiného. Tohoto pána bych už nenechala opravit ani kliku od blázince.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Rozhovor s bohem

    Chtěli byste někdy mluvit s bohem? A co byste mu řekli? Mě tahle zvláštní událost potkala. Vypnula jsem televizní zpravodajství a valily se mi hlavou ty hrozné obrázky.

  • Zdena Kolářová: Stará škola

    Moje známá ovdověla, tak se jí snížily příjmy a taky se nudila. Před rokem jsem jí potkala. To byla nadšená, že si našla práci a uklízí v jakémsi domově mládeže.

  • Zdena Kolářová: Počasí

    Možná, že jste v množství zpráv nepostřehli před pár dny jednu zdánlivě méně zajímavou. V sousedním Maďarsku odvolali vedení hydrometeorologického ústavu kvůli předpovědi.