Zdena Kolářová: Počasí

7. září 2022

Možná, že jste v množství zpráv nepostřehli před pár dny jednu zdánlivě méně zajímavou. V sousedním Maďarsku bylo odvoláno vedení hydrometeorologického ústavu, protože na oslavu Dne svatého Štěpána, spojenou s ohňostrojem, meteorologové předpovídali špatné počasí a bouři.

A proto byl zrušen ten ohňostroj, v jehož záři by se mohlo zdát, že jsou tváře přihlížejících prominentů osvíceny božským světlem a pár kapek z jejich velikosti dopadne i na prostý lid. Ochuzeni o toto divadlo zasáhli držitelé vší spravedlnosti a meteorology prostě vyrazili z práce.

Nepřipomíná vám to něco? Magistr Kelley to měl taky s chlupem. Kdyby nestvořil Rudolfovi II. Sirael, tak byl o hlavu kratší. Císař mu tím dávno vyhrožoval a to, že měl neomezenou moc, bylo dost nebezpečné.

Předpověď počasí už dávno není věštění z křišťálové koule. Meteorologie je složitý vědní obor, který – kromě přesných čísel a modelů počasí – pracuje i s jistým procentem pravděpodobnosti. Stačí větší rychlost větru a je všechno jinak, ale o to snad ani nejde.

Ztráta zdravého rozumu a vědecké svobody se může velmi rychle přetavit v područí mnohem závažnější. Lidí nastavených na frekvenci Bobliga z Edelstadtu, který se proslul čarodějnickými procesy, je pořád ještě dost.

Začne to v Maďarsku trestem za nevyhovující předpověď počasí a skončí kdovíkde. Ta  situace připomíná známý slogan z padesátých let. Poručíme větru dešti. To už tady jednou bylo. A skončilo to neslavně.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Léčení na dálku

    Mám velkou úctu k doktorům. Ještě před pár lety jsem je nepotřebovala nijak zásadně. Pak se to nějak zvrtlo a musela jsem jejich pomoc vyhledávat častěji.

  • Zdena Kolářová: Vedro v noci

    To byla horká noc! Měla jsem pocit, že mám pod hlavou vyhřívací dečku a zoufale těkala po bytě. Tu jsem se šla napít, pak si dala vlažnou sprchu, což pomohlo jen na chvíli.

  • Zdena Kolářová: Kobra

    Už 25 let mám doma kobru. Pokud si myslíte, že jsem výstřední chovatelka hadů, tak vás vyvedu z omylu. Kobra je rádio s CD přehrávačem. Je to příhodný název.