Zdena Kolářová: Kobra

25. červenec 2022

Už 25 let mám doma kobru. Pokud si myslíte, že jsem výstřední chovatelka hadů, tak vás vyvedu z omylu. Kobra je rádio s CD přehrávačem. Je to příhodný název, protože tak opravdu vypadá.

Dostala jsem ho před mnoha lety jako dárek k Vánocům. Když jsem šla tenkrát ke stromečku, rozsvítily se na kobřím čele všechny žárovičky světa a dálkovým ovladačem se spustila píseň Ave Maria.

Vzhledem k tomu, že jsem doma měla jen oblýskaný starý tranzistor, byl to pro mne doslova kulturní šok. Výkřik tehdejší audio techniky. Celé svátky jsem plakala dojetím a „kobru“ léta opatrovala jako oko v hlavě.

Takže dodnes je to velká fešanda, která vypadá, jako kdybych ji přinesla včera z obchodu. Když mě nedávno rodina obdarovala novým CD od ABBY, sedla jsem si do křesla s tím,  že si udělám siestu.

ABBA dohrála do poloviny, pak přehrávač začal vyluzovat podivné zvuky a zdálo se, že se cédéčko nemůže pohnout z místa. Asi potřebuje vyčistit, usoudili zkušení muži v mém okolí. Jenže to se hezky řekne, ale hůře vykoná.

Věřili byste tomu, že v celém městě nenajdete nikoho, kdo se opravami podobných přístrojů zabývá? Když jsem na jednoho opraváře narazila, řekl mi, že bude patrně zaprášený laser, nový stojí kolem 2 500 korun, gumičky prý taky budou v háji, takže mi nakonec  poradil, ať si koupím rádio nové.

„A co mám dělat s tím starým?“ „Hoďte to do šrotu.“ Tak mě napadlo, že takhle tu naši planetu před zbytečným plýtváním neuchráníme. Přece si teď, na stará kolena nepůjdu kupovat přehrávač za tisíce.

A víte, jak to dopadlo? Když se ohlásila na návštěvu moje známá, požádala jsem ji, aby s sebou vzala svého šikovného manžela. Cosi v Kobře pošteloval... a já už zase hraju ABBu na celé kolo.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Vše pro dítě

    Každý rodič, hodný toho titulu, má v genetické výbavě přání učinit pro své děti to nejlepší, co dokáže. Často vymění svůj život, nelituje duchovních i finančních obětí.

  • Zdena Kolářová: Není volby

    Někdy se stane, že se v životě objeví situace, na kterou nejsme připraveni, a nikdy nás nenapadlo, že ji budeme muset řešit. Pak to přijde a nedá se nikam uhnout.

  • Zdena Kolářová: Noční košile

    Mám kamarádku, která po dlouhá léta nosí svá obnošená trika coby noční košile. Ne proto, že by neměla na nové, ale chce právě ty seprané, protože ji nové, jak říká, koušou.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.